K3 begint vrijdagavond met de zoektocht naar de drie nieuwe leden van de populaire meidengroep. Bij de audities voor het programma K3 Zoekt K3 waren jongens niet welkom, omdat de K3-leden een jongen in de groep niet vinden kloppen.

Dat vertellen Josje Huisman, Karen Damen en Kristel Verbeke in gesprek met NU.nl.

Bij de vorige zoektocht K2 Zoekt K3, waar Huisman tot winnares werd verkozen, werden jongens wel als kandidaten toegelaten. "We wilden ons laten verrassen, maar al snel zagen we dat het niet klopte", vertelt Verbeke. "Een jongen bij twee meisjes is iets heel anders. We willen K3 graag behouden."

De drie vertellen dat de leeftijd van de nieuwe kandidaten er minder toe doet. "Je bent het K3-meisje of juist niet. Zelfs op je veertigste maak je nog kans!", lacht Damen (40). "De oudste inschrijving was een vrouw van 65. Dat was toch een beetje te oud", voegt Huisman (29) toe.

Drie stemmen

Om door te kunnen gaan moeten de kandidaten eerst beoordeeld worden door een jury, om vervolgens van de drie vrouwen te horen of ze goed genoeg zijn voor de volgende ronde. Als diegene geen drie stemmen krijgt, gaat ze niet door.

"Natuurlijk zijn we niet altijd heel blij met elkaar geweest", geeft Verbeke toe. "Maar we komen er altijd uit. Iedereen heeft wel zijn eigen smaak. Dus dat is wel lastig. Het is zelfs twee keer gebeurd dat de jury in mijn ogen te streng was. Toen vond ik het wel heel stom", zegt Huisman.

Concurrentie

Het SBS6-programma K3 Zoekt K3 is geprogrammeerd op de vrijdagavond om 20.30, tegelijkertijd met The Voice of Holland op RTL 4, al begint het nieuwe seizoen van dat programma pas eind september. De 39-jarige Verbeke vindt het een gewaagde keuze. "Maar wellicht willen de mensen iets nieuws op de vrijdagavond. Ik zou het in ieder geval weten", lacht ze.

"Bij The Voice kan het alle kanten opgaan", zegt Huisman. "K3 Zoekt K3 is een gerichte zoektocht. Bij ons is het heel duidelijk wat we zoeken en daarom is het veel spannender."

'Gegarandeerd succes'

Volgens de drie leden is een ander verschil met The Voice dat de winnaars al gelijk gegarandeerd succes hebben. "Je mag gelijk zoveel verschillende dingen doen. Je mag acteren, zingen, meedoen aan evenementen en ga zo maar door. Ze kunnen haast niet teleurgesteld raken", vertelt Damen. 

Wel kijken de dames heel goed naar de reden van de deelneemsters om K3-lid te worden. "Ze moeten er echt veel zin in hebben", zegt Huisman. "Bij de tweede ronde ontmoeten we de meisjes en leren we ze kennen. Op dat moment moeten we goed kijken of ze inderdaad klaar zijn voor zo'n carrière."

Goed einde

Met K3 Zoekt K3 hoopt de meidengroep ook op een goed einde voor henzelf. Toen het nieuws over de breuk verscheen kregen de leden, met name Huisman, veel kritiek over zich heen. "We hebben onze uitleg gedaan. Daar blijven we ook bij", zegt Huisman.

"Die negativiteit rond onze groep blijft er wel, maar wij willen onze positieve energie blijven gebruiken. Wij hopen gewoon dat er veel meer mensen zijn die met veel plezier naar dit programma zullen kijken", besluit ze.

K3 Zoekt K3 is vanaf vrijdag om 20.30 uur bij SBS6 te zien.