De 38e editie van de Uitmarkt is vrijdagavond begonnen met de traditionele openingsshow op het Museumplein in Amsterdam. 

Onder leiding van presentator Jörgen Raymann en huisband New Cool Collective kwam er weer een hele reeks artiesten voorbij, onder wie Paul de Leeuw, De Jeugd van Tegenwoordig en het cabaretduo Van Der Laan en Woe. Kenny B, bekend van de hit Parijs, gaf na afloop van de openingsshow een concert.

De opening van de Uitmarkt, de officiële aftrap van het culturele seizoen, was rechtstreeks te zien op NPO 2.

Het evenement, dat zich naast het Museumplein ook nog op het Leidseplein en in het Vondelpark afspeelt, trok voorgaande jaren zo'n half miljoen bezoekers. De Uitmarkt wordt zondag zoals ieder jaar afgesloten met de Musical Sing-a-Long onder begeleiding van het Metropole Orkest.

Jong publiek

Ook dit jaar is het thema Talent Groeit. De organisatie van het evenement zet dit keer meer dan voorheen in op een jonger publiek en nieuw talent. Zo is er een speciaal nachtprogramma in tien Amsterdamse clubs en presenteren nieuwkomers in de theaterwereld zich via een speciale route over het terrein aan het publiek.

Gedurende het weekend zijn er op het Museumplein verder presentaties van wat de musea, theaters, concertzalen, dans- en toneelgezelschappen en Amsterdamse clubs het komend seizoen te bieden hebben.

Liefhebbers van klassieke muziek kunnen terecht in Het Concertgebouw en de Vondelkerk en het Orgelpark bij het Vondelpark. Rond het Leidseplein is toneel, dans, cabaret en kleinkunst te zien in de Stadsschouwburg, Theater Bellevue, het DeLaMar Theater, De Balie, de Melkweg en Paradiso.

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload ze op NUfoto.nl