Wat gitarist David Gilmour betreft stopt de band Pink Floyd ermee. Fans hoeven ondanks het enorme succes van het vorig jaar verschenen album The Endless River niet meer op een reünie te rekenen.

"Ik ben er klaar mee" zegt de gitarist volgens NME in een gesprek met tijdschrift Classic Rock Magazine.

Op het album staat muziek van Gilmour, drummer Nick Mason en de in 2008 overleden toetsenist Rick Wright. "Ik heb 48 jaar met Pink Floyd achter de rug", aldus Gilmour. "En een flink deel daarvan, in de begintijd, met Roger Waters. En die periode, die nu als onze hoogtijjaren worden beschouwd, was voor 95 procent muzikaal bevredigend en plezierig, met veel lol," zegt het bandlid. 

"En ik zal zeker de resterende 5 procent niet de herinnering laten kleuren van wat een geweldige tijd was. Maar dat is over, we zijn er klaar mee - en het zou nep om terug in de tijd te stappen en dat nog eens dunnetjes over te doen. Alleen al omdat Rick er niet meer bij kan zijn,” aldus Gilmour.

Roger Waters

De laatste keer dat Pink Floyd formeel als kwartet samenspeelde was tijdens het Live8 concert in 2005. Roger Waters, die de groep halverwege de jaren tachtig had verlaten, sloot zich voor die ene gelegenheid weer bij de andere drie aan.

Waters toerde de afgelopen jaren nog uiterst succesvol de wereld rond met Pink Floydrepertoire - met name het vrijwel geheel door hem gecomponeerde album The Wall.

David Gilmour brengt komende maand zijn vierde soloalbum, Rattle that Lock, uit. "Ik ben op een leeftijd gekomen dat ik alleen nog doe wat ik echt wil doen", zegt hij tegen Classic Rock.

En over de muziek die hij nu maakt: "Ik weet niet of het net zo goed is als Pink Floyd, of slechter of beter. Dat kan mij ook geen barst schelen. Het is wat ik wil doen en het is wat ik zal doen.”