Het meest recente album van The Maccabees, Marks To Prove It, ontstond niet zonder slag of stoot. “Ik dacht dat het een makkelijke plaat zou worden, maar het werd de lastigste.”

Dat zegt gitarist Felix White donderdag in een interview met Faceculture.

De Britse indierockband kon het in de studio maar niet eens worden over de vierde plaat, waardoor veel materiaal sneuvelde. “Het is niet zo dat we een heel album hebben weggegooid. Er waren genoeg ideeën, maar we maakten ze niet af omdat we het niet eens konden worden over de muzikale richting. Daardoor bleven we zitten met heel veel halve nummers.”

Volgens zanger Orlando Weeks probeerden The Maccabees zich er onbedoeld iets te makkelijk vanaf te maken. “In de eerste songs die we opnamen zaten veel muzikale trucjes die we al eerder hadden gebruikt. Dat waren oorspronkelijk geen trucjes, maar doordat we ze weer gebruikten, voelde het zo. Dat devalueerde wat we probeerden te maken.”

Progressie

"Bij onze vorige albums hadden we altijd het gevoel dat we progressie maakten. We deden steeds iets dat we nog niet eerder hadden gedaan. Die vernieuwing zochten we nu weer, maar we wisten niet wat het moest worden. Given To The Wild was een hele gelaagde plaat, echt een studioalbum", vervolgt hij. 

"Uiteindelijk kozen we op Marks To Prove It voor een heel simpel geluid waarop de dynamiek van de band centraal staat. De band in de studioruimte zonder veel opsmuk en dure apparatuur, dat is wat je nu hoort. Dat klinkt logisch, maar het duurde heel lang om er te komen.”

The Maccabees, al jaren graag geziene gasten op de grote festivals in Europa, spelen zondag 23 augustus op Lowlands.