Zanger Bono heeft vrijdagavond het concert van zijn band U2 opgedragen aan de Ieren die in de negentiende eeuw naar New York reisden om daar hun geluk te beproeven. 

Het achtste concert van de Innocence & Experienced-Tour dat de Ierse formatie in Madison Square Garden gaf, was het honderdste optreden van U2 in New York ooit.

"Dit is een stad waarin iedereen zich thuis kan voelen", stelde Bono tijdens het concert. "Maar dat geldt zeker voor ons Ieren. Hier spelen is voor ons Ieren elke keer een emotioneel moment en doet ons denken aan al die Ieren die hier in het verleden kwamen met hoop en niets in hun zakken."

U2 zong daarna een flink aantal nummers dat verwees naar Ierland en de gewelddadige conflicten die het land in de tweede helft van de vorige eeuw heeft gekend. "Vanaf onze jeugd hebben we een reis gemaakt die ons hierheen heeft gebracht", aldus frontman en zanger Bono.

Bill Clinton

Bij het concert was onder meer oud-president Bill Clinton aanwezig. Bono roemde de 42e president voor zijn bijdrage aan het Noord-Ierse vredesproces. Inspanningen van de Amerikaanse regering leidden er in 1994 mede toe dat de IRA een staakt-het-vuren accepteerde, waarmee een einde kwam aan decennia lang geweld in het land.

Met het concert in New York sloot U2 het Amerikaanse deel van de Innocence & Experience-Tour af. In september gaat de band verder met de tournee in Europa.

Half september wordt viermaal de Ziggo Dome in Amsterdam aangedaan. Deze concerten zijn al uitverkocht.