Het omstreden Koningslied dat in 2013 werd gemaakt voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander is veel duurder dan gedacht. Er is 400.000 euro uitgegeven voor de productie van het liedje.

Daarbovenop komt de 150.000 euro die de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zelf bijdroeg. Een woordvoerster van de NPO bevestigt vrijdag een bericht in De Telegraaf, die de eindafrekening van het Nationaal Comité Inhuldiging heeft ingezien.

De 400.000 euro werd volgens de NPO onder meer uitgegeven aan de huur van de studio, het maken van de videoclip, een app, het opzetten van de liveverbinding, de aankleding en andere activiteiten voor het optreden in en om Ahoy in Rotterdam destijds. Het comité betaalde deze kosten.

De 51 artiesten die aan het liedje meewerkten kregen in ieder geval geen geld, omdat zij het deden voor het goede doel Oranjefonds. Componist John Ewbank liet tegenover De Telegraaf weten dat hij niet weet waar al het geld aan is besteed. "Ik heb ook geen factuur gestuurd voor mijn werk of het gebruik van de studio."

Kritiek

Na de presentatie van het Koningslied was er veel kritiek op de tekst, die was samengesteld op basis van inzendingen van het Nederlandse publiek. De video ervan verdween van Youtube nadat veel mensen de knop 'melding misbruik' hadden aangeklikt. Columniste Sylvia Witteman lanceerde een petitie tegen het nummer.

Het Nationaal Comité Inhuldiging bleef echter vasthouden aan het lied. Op 30 april 2013, vlak voor het begin van de Koningsvaart op het IJ in Amsterdam, luisterde het koningspaar samen met zijn drie dochtertjes via een liveverbinding met Ahoy naar het nummer.

Slappe lach

Producent Eric van Tijn snapt 'geen zak' van de kosten van het Koningslied. De muziekproducent kreeg vrijdagochtend in de ochtendshow van Tim Klijn op Radio 10 de slappe lach toen hij hoorde dat het nummer 550.000 euro heeft gekost. "Ik ben wel benieuwd wie die rekening dan heeft gestuurd", reageerde Van Tijn in Tim in de Morgen. "En dan ook nog voor een lied dat niemand goed vond."

Volgens Van Tijn zijn er ook kosten verbonden aan het opnemen van een nummer als alle artiesten belangeloos meewerken, zoals bij het Koningslied het geval was. "Je hebt altijd wel studiokosten, want veel mensen moeten komen. Maar 2.000 per dag is wel veel tegenwoordig, niet 5,5 ton. Ik weet niet hoe lang ze bezig zijn geweest."

De muziekproducent, die betrokken was bij het afscheidslied voor Beatrix, denkt dat iemand 'heel slim' is geweest. "Ik vind anderhalve ton al een belachelijk bedrag, dus dit slaat helemaal nergens op."

Bekijk hier de videoclip van het Koningslied: