De tekst van Food For Thought, de eerste hit van UB40, is geschreven door Ian Campbell. Op de plaat stond destijds dat de groep het nummer zelf had gemaakt, maar in werkelijkheid kwam het van de hand van de vader van zanger Ali en gitarist Robin Campbell. 

Dat vertelt Ali Campbell dinsdag in een interview met Haarlems Dagblad.

"Mijn broer Robin zei later pas tegen mij dat het van hem was", aldus Ali Campbell. "Ik had destijds zo’n slechte relatie met m’n pa, dat ik het nooit gezongen zou hebben als ik had geweten dat het van m’n vader was. Daar kwam ik een jaar of vier later pas achter, toen m’n vader vroeg of hij misschien toch een paar stuivers van de royalty’s kon krijgen. Maar het is een geweldig nummer natuurlijk. Volgens mij de beste die m’n pa geschreven heeft."

Het lied, dat de grimmige sfeer verklankt van het Engeland van 1980 waar Margaret Thatcher kort daarvoor aan de macht is gekomen, haalde in eigen land de top-10. Het zorgde in andere landen, waaronder Nederland, eveneens voor een doorbraak van de groep. In 1983 werd het nummer nogmaals als single uitgebracht, ditmaal in een live versie. Het belandde toen op de vierde plaats in de Nederlandse Top-40.

Twee druppels

Ian Campbell was een Schotse folkzanger die van de late jaren vijftig tot de vroege jaren zeventig succes had met vaak politiek getinte songs. Hij overleed in 2012.

Zanger Ali Campbell verliet samen met klavierspeler Mickey Virtue in 2008 de populaire popreggaegroep waar hij eind jaren zeventig medeoprichter van was. Zijn plek werd ingenomen door een derde Campbell-broer, Duncan, wiens stem als twee druppels water op die van Ali lijkt. In 2013 stapte ook de populaire achtergrondzanger Terence ‘Astro’ Wilson op na onenigheid en sloot zich bij Campbell en Virtue aan.

Twee groepen

Sindsdien toeren er twee groepen de wereld rond als UB40, de oorspronkelijke groep met zanger Duncan en het uitgetreden trio rond zanger Ali. Beide bands spelen het oude, populaire UB40-repertoire. De groep rond Ali Campbell is deze week in Nederland voor concerten in Bloemendaal en Steenwijkerwold.

UB40 geldt als een commercieel extreem succesvolle popband en heeft zo’n 70 miljoen - volgens sommige bronnen zelfs meer dan 100 miljoen - albums verkocht. De groep stond maar liefst 32 keer in de Nederlandse Top-40, waarvan vijf keer op de eerste plaats.