Joss Stone brengt eind juli een nieuw album uit. De zangeres waagt zich voor het eerst aan reggae, maar ze weigert om met grote namen uit het genre te werken.

Het zevende album van Stone laat een veelheid aan stijlen horen met voor het eerst een prominente plek voor reggae. Maar geen bepalende.

"Ik maakte gelijk de beslissing dat het geen honderd procent reggaeplaat zou worden", vertelt Stone over Water For Your Soul.

"Maar ik wil altijd alles proberen. De 'ik probeer het wel' houding is onderdeel van mijn dagelijks leven. Dat heeft me al veel goede dingen opgeleverd. Ik heb mooie plaatsen bezocht, met heel verschillende artiesten gezongen en veel soorten muziek gemaakt door die levenshouding. Je probeert het gewoon. En als het goed klinkt, doe je er wat mee."

Regels

Over de veelheid aan stijlen op het album  zegt Stone: "Kunst heeft geen regels en ik ben gek op dat gegeven. Ik hou niet zo van regels, daarom is dit het perfecte medium om mezelf in te uiten."

"Deze plaat is ontstaan uit een heleboel verschillend dingen die ik uitprobeerde en leuk vond. Het lijkt allemaal bij elkaar te passen en hielp mij om bepaalde verhalen te vertellen."

Zwaargewichten

Toen het er nog op leek dat Water For Your Soul een echte reggae plaat zou worden, werd Stone geadviseerd om met een paar grote namen uit dat genre te gaan samenwerken. Dit wees ze resoluut van de hand.

"Sommige mensen zeiden: je moet nu wel met een paar zwaargewichten uit de reggae gaan werken, anders wordt de plaat niet serieus genomen. Maar ik zal nooit met grote namen samenwerken alleen omdat het mijn muziek geloofwaardiger maakt. Ik heb daar vaker mee geworsteld en ik haat het. 'Oh, maak je een soulplaat? Dan moet je de blazers van James Brown hebben!' Nee, dat hoef ik dus niet."