Gitarist Ritchie Blackmore heeft twee managements van zijn voormalige rockgroep Deep Purple aangeklaagd wegens niet betaalde royalties. 

De Britse rocker, die van de oprichting in 1968 tot 1975 in de band speelde, zou nog ruim een miljoen euro te goed hebben. Dat meldt de Britse krant Mail on Sunday.

In 2003 spanden vier musici uit de succesvolste periode van de band - zanger Ian Gillan, bassist Roger Glover, klavierspeler Jon Lord and drummer Ian Paice - reeds een proces aan tegen beide managements. Daarbij kwam het tot een overeenstemming waarbij de musici alsnog een aanvullend bedrag kregen.

Gitarist Blackmore, die in 1975 Deep Purple had verlaten om zijn eigen groep Rainbow te beginnen, was destijds niet bij die rechtszaak en het compromis betrokken. Volgens Mail on Sunday eist hij nu alsnog zijn aandeel, wat neerkomt op één vijfde van het in 2003 met de anderen overeengekomen bedrag, plus zijn onkosten.

Gitarist Blackmore is medecomponist van talleze succesnummers van de band, zoals Child in Time, Woman from Tokyo en Smoke on the Water, die ook in Nederland grote hits werden. De nu zeventigjarige Blackmore trouwde in de jaren negentig met de Amerikaanse Candice Night en vormde met haar de groep Blackmore Night, dat middeleeuws georiënteerde muziek maakt.