De Canadese tenor Jon Vickers, die wordt beschouwd als een van de grootste operazangers van de twintigste eeuw, is overleden. Hij leed aan de ziekte van Alzheimer en was 88 jaar. 

Dat meldt BBC zondag.

Vickers, geboren in de prairieprovincie Saskatchewan, mocht eind jaren vijftig auditie doen voor het Londense Royal Opera House, maar verwierf pas echt faam in de jaren zestig. Toen maakte hij deel uit van de Metropolitan Opera in New York, het beroemdste operagezelschap in de Verenigde Staten.

In zijn dertig jaar lange carrière vertolkte hij hoofdrollen in opera's van onder anderen Wagner en Händel. Vicker werd vanwege zijn stem en zijn geloof ook wel 'de tenor van God' genoemd. Hij won onder meer twee Grammy's en werd onderscheiden met een Canadese ridderorde.

Vanwege zijn christelijke opvattingen moest hij sommige rollen aan zich voorbij laten gaan. Dat gold bijvoorbeeld voor de romantische opera Tannhäuser. Die gaat over de gelijknamige kunstenaar wiens lust hem in conflict brengt met zijn religieus ingestelde verstand. Vickers stopte in 1988.