De Britse groep Mumford & Sons gaf zaterdagavond zijn grootste show ooit buiten Londen, in een zonovergoten Goffertpark.

Voorafgegaan door drie voorprogramma's, te weten Eaves, Bear's Den en The Vaccines, voelt het bijzondere openluchtconcert van Mumford & Sons aan als een heus popfestival. Er zijn circa vijftigduizend bezoekers, omringd door eetstandjes die je ook op Lowlands of Concert At Sea zou tegenkomen.

Dat terwijl het Goffertpark meestal alleen is weggelegd voor de echte groten der aarde, zoals The Rolling Stones en Bruce Springsteen. De band van Marcus Mumford mag dan wel een van de grootste bands van de afgelopen vijf jaar zijn, maar die statuur van de Stones of The Boss hebben ze nog niet.

Des te opmerkelijker dat de band die bekend staat om het gebruik van banjo's zoveel volk naar Nijmegen trekt. Juist de banjo is de grote afwezige op het dit jaar verschenen album Wilder Mind. De omslag naar wat gebruikelijkere pop/rock wordt verwelkomd door het Nederlandse publiek, zoals ook hier blijkt.

Gevoelstemperatuur 

Ondanks dat het nog erg warm is zaterdagavond, neemt de gevoelstemperatuur wat af door bewolking en een aangenaam briesje. Bovendien is het toegestaan flesjes tot een halve liter mee te nemen op het terrein. Tijdens de voorprogramma's zit veel van het publiek gemoedelijk in het verdorde gras.

Het concert van Mumford & Sons is een afgewogen mix van de drie albums die tot nu toe verschenen zijn,  met een lichte nadruk op de nieuwe plaat. Zelfs wie het repertoire van de groep niet echt kent, zou deze nieuwe liedjes gemakkelijk kunnen aanwijzen bij gebrek aan banjo. Toch passen ze prima tussen de banjosongs.

Statisch

Veel van de nummers van Wilder Mind hebben live meer overtuigingskracht, zelfs al zijn de performances van Mumford en kornuiten doorgaans nogal statisch. Verwacht geen uitbundige capriolen of rocksterposes van deze heren, al moet opgemerkt worden dat de band die ook niet nodig heeft.

Puur en alleen het opgewekte karakter van liedjes als I Will Wait, Believe en Lover Of The Light blijkt voldoende om het nagenoeg volledige park aan het springen te krijgen. Dit terwijl het geluid niet eens heel erg hard staat. Het enthousiasme van de band is aanstekelijk, ook al ogen de leden wat overrompeld door de massale opkomst.

Pauzes

De solide uitvoeringen van de liedjes is de grootste kracht van Mumford & Sons, al wordt de balans gedurende de avond verstoord door lange pauzes tussen de liedjes. De tweede helft van het optreden is beduidend minder sterk. Vooral de intieme akoestische set, waarbij de vier kernleden om één microfoon staan, komt in het grote Goffertpark totaal niet over.

Dat wordt rechtgebreid aan het einde van de show, die los van wat bescheiden vuurwerk trouwens niet het predikaat spectaculair mag dragen. Met Little Lion Man en een nieuw nummer als besluit worden de fans tevreden, maar niet in oververhitte toestand, naar huis gestuurd. Althans, zij die niet daarna nog een uur bezig zijn om van de parkeerplaats af te komen.