Vijf jaar na een uitgebreide afscheidstournee is Simply Red terug met het gloednieuwe album Big Love. Zanger Mick Hucknall noemt het "een ongelukje".

Wegens het dertigjarige jubileum van de band in 2015 wilde de platenmaatschappij een verzamelalbum uitbrengen, Hucknall wilde daarvoor een nieuw liedje opnemen maar schreef een heel album bij elkaar.

"Als Simply Red dit jaar niet dertig jaar bestond was deze plaat er niet gekomen", aldus de zanger.

"Het was niet mijn plan om dit album te maken maar ik ben erg blij met het ongelukje”, zegt de 55-jarige zanger over Big Love. "Ik wilde de fans op zijn minst één of twee nieuwe nummers geven. Toen ging ik liedjes schrijven met Simply Red in mijn achterhoofd. Gaandeweg werd het een uitdaging voor me: in plaats van ons label toestaan om een greatest hits album uit te brengen, wilde ik ze een volledig nieuwe plaat geven. En dat is gelukt."

Mick Hucknall noemt Big Love een erg persoonlijk album waarop zijn familie centraal staat: "Sommige liedjes zijn geïnspireerd door mijn dochter, andere door mijn vrouw en mijn overleden vader. Voor mij ademt alles familie." 

Breed publiek

Juist door het intieme karakter van de liedjes denkt Hucknall dat ze een breed publiek kunnen aanspreken: "Als je zegt dat deze teksten te persoonlijk zijn, begrijp je de magie van muziek niet. Hoe persoonlijker een liedje voor mij is, hoe persoonlijker het ook voor jou kan zijn. Als ik over mijn vader schrijf, zul jij ook aan jouw vader denken. Dat geldt ook voor de andere familieleden waarover ik zing op Big Love."

Bekijk het interview:

Met meer dan vifjtig miljoen verkochte albums is Simply Red een van de meest succesvolle Britse bands uit de jaren tachtig en negentig. Het debuutalbum Picture Book met de single Holding Back The Years uit 1985 zet de band rond de roodharige Mick Hucknall gelijk op de kaart.

Hij is het enige constante lid van Simply Red en kondigt in 2009 aan dat de band er na een afscheidstournee mee stopt. Hucknall zingt daarna tijdelijk in The Faces, waarvan Rod Stewart de oorspronkelijke zanger was. Nu is er onverwacht het elfde Simply Red album Big Love.