Taylor Swift zet album op Apple Music

Taylor Swift heeft uiteindelijk toch haar muziek op Apple Music geplaatst. 

Dat vertelt ze donderdag op Twitter.

"Na de vele gebeurtenissen afgelopen week, heb ik besloten om mijn album 1989 op Apple Music te plaatsen", schrijft de immens populaire zangeres. 

"Het gaat hier niet om een exclusieve deal. Maar voor mij is dit de eerste keer dat het goed voelt om een album te laten streamen. Bedankt Apple, voor het luisteren naar mij."

Stevige kritiek

Apple kreeg in de afgelopen week stevige kritiek van onder meer Taylor Swift, nadat bleek dat Apple van plan was om in de eerste drie maanden geen royalty's te betalen aan artiesten. "Wij vragen niet om gratis iPhones", schreef de muzikante, die eerder al vaker kritiek uitte op muziekstreamingdiensten. "Vraag ons niet om onze muziek zonder compensatie."

Even later gaf de iPhone-maker uiteindelijk toe. "We hebben jullie gehoord, Taylor Swift en onafhankelijke artiesten", schrijft Cue op Twitter. "Liefs, Apple." In een volgende tweet schrijft hij: "Apple zal artiesten betalen voor streaming, zelfs tijdens de proefperiode van klanten."

Royalty's

Apple Music gaat op 30 juni van start met apps voor iOS, Windows en Mac. De eerste drie maanden is de dienst gratis te gebruiken, waarna 10 dollar per maand moet worden betaald.

Net als andere streamingdiensten draagt Apple ongeveer 70 procent van zijn omzet af als royalty's aan artiesten. Omdat er in de eerste drie maanden geen omzet wordt gedraaid, was het bedrijf ook van plan geen royalty's te betalen. Dat plan lijkt te zijn goedgekeurd door de drie grote Amerikaanse muzieklabels.

Dit leidde echter tot kritiek van Swift, die niet bij een van de grote labels zit, en onafhankelijke artiesten van andere kleine platenlabels.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUshop

Tip de redactie