Een week voordat zijn nieuwe plaat verschijnt heeft Neil Young het album The Monsanto Years als stream online gezet. 

Hij nam het album afgelopen voorjaar op met de zonen van Willie Nelson, Lukas en Micah en muzikanten uit Lukas’ band Promise of the Real. 

Het is een van Youngs meest politieke albums en leidde afgelopen maanden reeds tot controverse toen een clip van het nummer A Rock Star Bucks a Coffee Shop online verscheen.

The Monsanto Years is een conceptalbum waarop de Canadese rocker zijn pijlen richt op de Amerikaanse gewasveredelingsmultinational Monsanto.

Young ageert al geruime tijd tegen het bedrijf. De overheid van de Amerikaanse staat Vermont wil voedselproducerende bedrijven verplichten in 2016 op de etiketten van hun producten te vermelden of het genetisch gemodificeerde ingrediënten bevat.

Monsanto en een aantal andere voedselproducenten zijn fel tegen zo’n vermelding. Koffieketen Starbucks zou volgens Young Monsanto steunen en wordt daarom eveneens aangepakt op het album. Starbucks ontkent echter achter Monsanto te staan.

Politiek

Young neemt geen blad voor de mond. "Fascistische politici en chemiegiganten lopen arm in arm", zingt hij op zijn nieuwe album, waarop verder onder meer het olieconcern Chevron aangepakt wordt.

Op zijn eind 2014 verschenen album Storytone protesteerde Young in het nummer Who’s Gonna Stand Up reeds tegen de schaliegaswinning die het milieu zeer zou aantasten. En met het album Living in the War uit 2006 richtte hij zich tegen de Midden Oosten politiek van president George W. Bush.

The Monsanto Years is het 36e studio-album.