Guus Meeuwis viert met zijn tiende Groots met een Zachte G-concertreeks zijn twintigste jubileum. De zanger kent vele hoogtepunten, al is het inmiddels twee jaar geleden dat hij met een nummer de top 10 bereikte.

Dat vertelt de zanger in gesprek met NU.nl.

Toen belandde het nummer Het kan hier zo mooi zijn op de vierde plek in de Single Top 100. Daarvoor was Nergens zonder jou (gezongen met Gers Pardoel) uit 2011 het laatste nummer van de zanger dat in de top 10 van de Nederlandse Top 40 eindigde. 

"Het is altijd fijn om een goede hit te scoren", erkent Meeuwis. "Je hoopt natuurlijk dat het bij iedere single goed gaat, maar dat gebeurt niet altijd."

De zanger zit er helemaal niet mee. "Weet je, het fijne is dat ik er weinig van merk. De liedjes vinden nog altijd hun weg naar het publiek. Zo ook bij het album Hollandse Meesters. Mensen gaan uiteindelijk alles meezingen, en dat is waar ik het voor doe."

Enthousiast

Met zijn tiende editie van Groots met een Zachte G laat Meeuwis zien dat zijn fans hem nog helemaal niet zat zijn. "Vorig jaar gaf ik nog vier concerten, dit jaar vijf. Dat zegt genoeg. Ik denk dat het wel goed zit", vertelt hij.

"En wij zijn het ook niet beu. We vinden het nog steeds hartstikke leuk om te doen. Dat merken de mensen ook. Ik ben daar echt dankbaar voor."

Dat is ook een reden dat er volgend jaar alweer een elfde editie komt. "Ja, 11 is het gekkengetal in Brabant, hè", zegt Meeuwis lachend. "Voor Nederland is 10 een jubileum, voor ons Brabanders is dat toch wel echt 11."

Aanvankelijk twijfelde de zanger nog over een elfde editie. "Dat twijfelen was eigenlijk voor ons een gezond moment om goed na te denken over de toekomst. Ik heb me nooit bedacht dat ik de tien zou halen. We hebben gewoon met elkaar gepraat om te kijken of we nog verder kunnen. Toen is al gauw gebleken dat het goed zat."

Hoogtepunt

Met zijn jubileumeditie van Groots met een Zachte G kan men zeggen dat het voor Meeuwis een fantastisch jaar is. Ook gaf de zanger een concert in de fameuze Royal Albert Hall. "Ik heb begin dit jaar gezegd: dit is het jubileumjaar en ga dan ook alleen dingen doen die ik wil doen. Dat is aardig gelukt."

"Het is ook niet zo dat ik na zo'n jaar denk: nu is alles saai. Al die dingen hebben mij juist de motivatie gegeven om door te gaan."

Als aan de zanger gevraagd wordt of hij eerder zo gelukkig is geweest, antwoordt hij noch bevestigend, noch ontkennend. "Nou ja, laat ik het zo zeggen: ik heb nergens spijt van. Nooit denk ik 'dit had ik anders moeten doen'. Dat zou ook ondankbaar zijn richting mijn voorgaande jaren. Net als in het leven gaan dingen goed en fout. Het belangrijke is om niet in het negatieve te hangen."

Abe Lenstra

Maar één ding wat Meeuwis nooit wil doen, is voor zijn concertreeks in één specifiek stadion optreden. "De Amsterdam Arena zit er absoluut niet in", zegt hij met een grote lach.

"Nee, het Abe Lenstra Stadion was onwijs leuk om te doen, maar we waren er voor dit jaar snel over eens dat het jubileum op één plek thuishoort en dat is toch echt Eindhoven", besluit hij.