Dinsdag 16 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Finale Eurovisie Songfestival 2015

Australische universiteit biedt Songfestival aan als vak

De Universiteit van Melbourne gaat het Eurovisie Songfestival gebruiken als studieobject. Alle eerstejaars kunnen volgend schooljaar het vak ‘Eurovisions’ volgen.
Door NU.nl

Het keuzevak behandelt aan de hand van songfestivalnummers de Europese geschiedenis en gewoonten, zo meldt de universiteit op haar website.

De kunstfaculteit heeft het vak ontwikkeld omdat Australië, waar het Songfestival mateloos populair is, dit jaar eenmalig aan het evenement mocht deelnemen. De organisatie had hiertoe besloten vanwege de zestigste verjaardag van het liedjesfestijn. Zanger Guy Sebastian behaalde de vijfde plaats.

Video: Australië treedt op in finale Songfestival 

"Het Eurovisie Songfestival is meer dan een zangwedstrijd", stelt de universiteit. "Het is een kritische arena waarin politieke en culturele ideeën uit heel Europa zichzelf in de kijker kunnen spelen. Het gaat allemaal om strategie: welke allianties worden er gesloten? Wie geeft Oekraïne dit jaar 12 punten en waarom?"

Europese integratie

Onderwerpen die aan bod komen in de cursus 'Eurovisions’ zijn de opkomst van de Europese Unie, integratie in Europa, de wijze waarop landen zich binnen de EU profileren en de verschillen in culturele diversiteit tussen de landen. "Wie het Eurovisie Songfestival kent, kent Europa."

De cursus beslaat 170 lesuren. Studenten die het vak willen afronden, moeten twee essays schrijven en een presentatie van een kwartier houden. Of Trijntje Oosterhuis, die namens Nederland dit jaar deelnam aan de wedstrijd, aan bod komt, is niet bekend.


Lees meer over:
Melbourne

Aanbevolen artikelen