Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zich dinsdag (plaatselijke tijd) tijdens hun bezoek aan Chicago ingezet als ambassadeurs van de dancemuziek. Het koningspaar nam er deel aan een mini-concert na een dancemasterclass.

Willem-Alexander en Máxima verschenen dinsdag zelf op het podium tijdens het concert, waarbij de koning achter de draaitafel stond.

Ook leden van de hofhouding en een deel van de handelsmissie onder aanvoering van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dansten in het Jay Pritzker Pavillion mee op de muziek, waarbij ze werden toegejuicht door honderden dansende Amerikanen.

Video: Koning Willem-Alexander zelf achter draaitafel

Organisator van het evenement was de Nederlander Jan Maarten Hartong, die de School of House oprichtte. Volgens hem wisten niet veel bezoekers wie Willem-Alexander en Máxima waren, en was het publiek verbaasd toen de koning zelf achter de draaitafel ging staan.

De Nederlandse dj's Sunnery James en Ryan Marciano gaven de koning uitleg over het dj-vak.

Exportproduct

Chicago geldt als geboorteplaats van de housemuziek, die ook in Nederland een exportproduct is geworden. Hartong, beter bekend als dj Jama, richtte een vakschool op voor de dance-industrie. "Dance brengt mensen bij elkaar, dat kunnen we in deze tijd wel gebruiken", aldus Hartong.

Het was ook voor burgemeester van Chicago Rahm Immanuel een opmerkelijke afsluiting van het eerste deel van het Nederlandse koninklijk bezoek aan zijn stad.

Woensdag, de laatste dag van het officieel bezoek aan de Verenigde Staten, staat in het teken van betere gezondheidszorg en gezondere voeding. Ook krijgt Immanuel in aanwezigheid van het paar 60.000 bloembollen aangeboden.

De koning en de koningin zijn sinds vorige week op rondreis door Noord-Amerika. Eerder waren ze in Canada en maandag bracht het koningspaar een bezoek aan president Obama in het Witte Huis.