Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Rapper Dio wil met zijn muziek jeugdig blijven

Rapper Dio wil in zijn verdere verloop van zijn muziekcarrière het kind in zichzelf altijd bereiken.
Door NU.nl/Eke Bosman

Dat vertelt hij in gesprek met NU.nl

Op zondag 31 mei brengt de rapper zijn derde album uit: De Man. Dio wil aangeven dat hij niet per definitie volwassener is geworden, ondanks dat de titel dat misschien aangeeft. "Ik denk dat ik dat jeugdige nooit ga verliezen. Dat is voor mij heel belangrijk. Het kind in mezelf wil ik altijd bereiken; zo blijf ik het meest creatief."

"Wel moet ik toegeven dat het geluid wat volwassener is geworden. De teksten echter niet. Dat kinderlijke en het speels zijn wil ik nooit verliezen. Het is het allerbelangrijkste voor mij."

Opnieuw beginnen

Dio, wiens echte naam Diorno Braaf is, geeft toe dat zijn tweede album geen groot succes was. "De verwachtingen voor Benjamin Braafs Festival waren gewoonweg te hoog. Ik had als artiest het gevoel dat ik aan al die hoge verwachtingen moest voldoen, maar daarin ben ik te ver gegaan."

Het eerste album, met hits als Dom Lomp & Famous, Aye en Tijdmachine, was ontzettend populair. "Het lijkt alsof ik met dat eerste album vervloekt ben", zegt de rapper met een grote lach. "En na dat succes moest ik weer een nieuwe plaat maken."

"Weet je wat het is. Voor het eerste album heb ik in principe twintig jaar de tijd gehad om het te maken. Ik heb in die periode zoveel inspiratie opgedaan. En dan moet je dus na mijn debuut Rock & Roll ineens binnen twee à drie jaar een nieuwe plaat maken. Dat is toch moeilijk? Ik heb gewoonweg meer tijd nodig om inspiratie te krijgen."

Verschuivingen

Toch heeft rapper Dio er wederom drie jaar over gedaan om met het derde album te produceren. "Maar, ik heb de afgelopen drie jaar geleefd. Ik ben nooit gestopt met muziek maken. Er hebben ook veel verschuivingen in mijn leven plaatsgevonden; het is uitgegaan met mijn vriendin en sindsdien woonde ik weer alleen thuis."

"Ik heb met het eerste album dus veel succes gekend, maar dat is ook flink gekelderd. Nu ik weer alleen woon is het net als toen. Ik ben meer met mijzelf bezig en ben op zoek gegaan naar wat ook alweer mijn type muziek was, wat mij kenmerkte. Wat vonden menselijk aanvankelijk interessant aan mij?"

"Toen dacht ik ook niet alleen maar aan kaders en constructies, wat ik bij de tweede plaat wel deed. Nu geldt dat niet. Voor De Man heb ik de afgelopen periode alle dingen die ik tof vond geabsorbeerd en vervolgens vertaald in de muziek die ik wilde gaan maken. Dat is ook terug te horen."

Melodieus

Als voorbeeld geeft de rapper het nummer De Man, de eerste single van het album. "Ik hou sowieso wel van melodieuze klanken en refreintjes. Ik probeer het meezingbaar te maken", vertelt hij.

"In eerste instantie wil ik dat het een bepaalde 'catchyness' heeft. Dat hoor je ook terug in het album. Ik heb een toetsenist ingehuurd, van mijn oude band, en ben met een nieuwe producent aan de slag gegaan."

Grote optredens

Volgens veel kenners was het optreden van Dio op Lowlands in het jaar 2012 een van zijn beste. Dio kan nog niet zeggen of hij het kunstje dit jaar opnieuw gaat flikken. "Hopelijk mag ik weer op Lowlands staan, dat lijkt me te gek. In ieder geval zijn er wat meer boekingen gekomen, waardoor ik straks weer het publiek mag vermaken."

Het vermaken van het publiek is hij naar eigen zeggen nog niet verleerd. "Of het nieuwe album een groot succes wordt of niet; tijdens m'n optredens kan ik het publiek nog steeds wild enthousiast krijgen", lacht hij.


Lees meer over:

Dio

Aanbevolen artikelen