Het eerste nummer van het nieuwe album van Neil Young is vrijdag in première gegaan. Het lied, dat Rock Starbucks heet, is een aanklacht tegen de bekende Amerikaanse koffieketen en is te vinden op Youngs album The Monsanto Years

Het lied ging in première bij het Amerikaanse televisiestation Democracy Now.

Young voert al sinds vorig jaar actie tegen Starbucks. Aanleiding voor de actie van de rocker is dat de populaire wereldwijde koffieketen de Amerikaanse biotechnologie-multinational Monsanto zou steunen in een proces tegen de Amerikaanse staat Vermont.

De overheid van Vermont wil voedselbedrijven verplichten op de etiketten van hun producten te vermelden of het genetisch gemodificeerde ingrediënten bevat. Monsanto en een aantal andere voedselproducenten zijn fel tegen zo’n vermelding.

Reactie Starbucks

Starbucks reageerde snel met een persbericht waarin gesteld wordt dat de keten niet tot de bedrijven behoort die Monsanto steunen in hun strijd tegen de staat Vermont. Bio-actievoerders benadrukken echter dat het koffiebedrijf wel degelijk gemodificeerde melk gebruikt en dus belang heeft bij de rechtszaak van Monsanto.

Neil Young zit in een productieve fase. Na A Letter Home en Storytone in 2014 is The Monsanto Years, dat 16 juni verschijnt, zijn derde plaat in ruim een jaar tijd.