De Amerikaanse rockband Kiss viert momenteel zijn veertigjarige bestaan met een grote wereldtournee, maar wil daarna weer de studio induiken voor een nieuw album. "Dat gaat gebeuren zodra we er tijd voor hebben."

Dat bevestigt bassist Gene Simmons in een interview met NU.nl. "Eerst moeten we nog een hele rits shows afwerken. Dat duurt zeker nog tot aan het einde van dit jaar."

Bij het grote publiek is Kiss vooral bekend van I was made for loving you van het album Dynasty (1979). In totaal heeft de band twintig studioalbums gemaakt in zijn carrière.

Met de huidige line-up van Kiss, bestaande uit Simmons, Paul Stanley (gitarist en zanger) Tommy Thayer (gitarist) en Eric Singer (drummer), zijn er al eerder twee albums met nieuw materiaal verschenen: Sonic Boom (2009) en Monster (2012).  

Geld verdienen

Tegenwoordig wordt er nog nauwelijks iets verdiend met nieuwe muziek. Omdat Simmons er openlijk voor uitkomt dat geld een van zijn drijfveren was om het te maken in de muziekindustrie, lijkt het zakelijk gezien geen goed idee om weer de studio in te gaan.

"Dat is zeker waar", vertelt hij. "Maar ik heb gewoon muziek in mij die eruit moet. Zo schreef ik recentelijk een nummer genaamd Your wish is my command. Dat voelt aan als een Kiss-nummer en moet gewoon uitgebracht worden op een Kiss-album."

Volgens Simmons staat de hele band achter het idee voor een nieuw album. Waarschijnlijk gaat Stanley weer de rol van producent op zich nemen. "Daar ben ik blij om, want ik heb niet meer de energie om elke dag naar de studio te komen. Paul heeft niet veel andere zaken in zijn leven die de aandacht eisen, dus kan hij zich volledig richten op het project."

Tournee

Eerst gaat Kiss de huidige tournee afmaken. Hoewel die in het teken staat van het veertigjarige bestaan, treedt de band al op sinds 1973. Kiss viel meteen op door de make-up die werd gedragen en de grootse optredens.

"Het zou makkelijker zijn om in een band als U2 of The Rolling Stones te spelen", zegt Simmons. "Dan hoef ik alleen maar sportschoenen, een spijkerbroek en t-shirt te dragen."

De bassist is naar eigen zeggen twee uur bezig om zijn make-up op te doen en is na de show een uur bezig om het er weer af te halen. "Daarnaast draag ik laarzen van drie en een halve kilogram en een pak van ruim veertien kilogram. Dat gewicht draag ik mee terwijl ik rondvlieg over het podium en moet vuurspuwen."

Volhouden

Op 65-jarige leeftijd zal Simmons moeten beseffen dat deze vorm van optreden niet lang meer is vol te houden. "Wat Stones-zanger Mick Jagger op 71-jarige leeftijd presteert, zal mij waarschijnlijk niet lukken", erkent de bassist.

"Maar zolang alle bandleden nog kunnen bewijzen dat wij de beste band van de wereld zijn, blijft Kiss optreden. Ik daag jonge bands uit het podium met ons te delen. Dan laten wij zien hoe de grote jongens het doen."

Ace

Kiss treedt 18 juni op in het Amsterdamse Ziggo Dome. Een week eerder is oud-Kiss-gitarist Ace Frehley ook in de hoofdstad voor een concert in de Melkweg. Simmons zou dat kunnen zien als concurrentie. Fans die geld hebben voor een concertkaartje, kiezen misschien wel voor de nog altijd populaire Frehley. 

Daar maakt Simmons zich echter geen zorgen om. "Wij wensen Ace het allerbeste. Optreden is juist iets wat hij allang had moeten doen. Hij heeft voor Kiss een stel goede nummers geschreven die hij gewoon moet spelen voor zijn fans."

Frehley kampte het grootste gedeelte van zijn leven met drank- en drugsproblemen, maar is naar eigen zeggen alweer jaren clean. "Ik hoop dat hij nu gezond en gelukkig is", zegt Simmons.

"Mijn grootste probleem met hem was dat hij een drugsverslaafde is. Je bent dan gewoon een klootzak. Drugs zijn altijd een excuus als je weer eens over mijn overhemd hebt overgegeven. Ace zal altijd verslaafd blijven, hij moet nu alleen elke dag kiezen of hij clean of high wil zijn."