B.B. King is op 89-jarige leeftijd overleden. De blues-muzikant overleed in Las Vegas, in zijn woning.

Dat heeft zijn advocaat vrijdag bekendgemaakt.

De gitarist overleed in zijn slaap. Begin mei maakte King bekend thuis te worden verzorgd, na twee keer in het ziekenhuis te zijn beland door complicaties vanwege een te hoge bloeddruk en diabetes.

De 89-jarige muzikant debuteerde in 1949 met het nummer Miss Martha King, maar wist destijds niet door te breken. In 1951 haalde hij zijn eerste hit met het nummer Three O'Clock Blues en werd hij één van de belangrijkste muzikanten voor de opkomst van R&B.

B.B. King werd geboren als Riley Ben King, maar gebruikte als muzikant lange tijd Blues Boy King. Later werd die naam afgekort tot B.B. King.

Tot zijn zeventigste trad King nog zo'n driehonderd keer per jaar op. In zijn hele leven heeft hij daardoor meer dan 15.000 keer op het podium gestaan.

Hits

Met nummers als Whole Lotta Love, You Know I Love You en  Everyday I Have the Blues scoorde King hits. Zijn nummer The Thrill is Gone werd tot één van de beste nummers allertijden uitgeroepen.

De muzikant, die ook wel 'The King of Blues' werd genoemd, is winnaar van vijftien Grammy's en mocht zich een van de beste gitaristen allertijden noemen. In 1980 werd hij opgenomen in de Blues Hall of Fame en zeven jaar later in de Rock and Roll Hall of Fame.

Video: B.B. King - Thrill Is Gone