Joss Stone komt na drie jaar afwezigheid weer met een album. In juli verschijnt Water For Your Soul.

De 28-jarige zangeres zegt dat muziek maken voor haar noodzakelijk blijkt te zijn om gelukkig te blijven, zo ontdekte ze tijdens een kampeervakantie door Europa.

"Ik reisde veel, maar ik werd chagrijnig. Ik verveelde me. En toen zei mijn vriend: 'Ga alsjeblieft muziek maken of zo'. Ik dacht eerst altijd dat ik muziek maakte voor mijn plezier, maar ik heb het echt nodig. Muziek maken is water voor mijn ziel", legt de zangeres de titel van haar zevende album uit.

Water For Your Soul is het product van Stones wereldreizen. Ze bezocht onder meer Marokko, Dubai, Zuid-Afrika, Lesotho, Swaziland, Australië en Nieuw-Zeeland, waar ze optrad met inheemse muzikanten.

"Het leukste is om hun manier van muziek maken te leren, maar het is wel echt heel moeilijk", aldus Stone. "Ik moest verschillende talen leren, het was een soort hersenoefening."

Rode draad

Uiteindelijk is alle inspiratie samengekomen op Water For Your Soul. ''Ik wilde niet gelijk doordraven en alles laten klinken alsof het uit een ander land komt", aldus Stone.

De rode draad is een hiphop-, r&b- en reggaegeluid. Het is dan ook niet verwonderlijk dat haar goede vriend Damian Marley voorbij komt op het album. "Ik liet een nummer aan hem horen en hij sprong gelijk de studio in. Dat was echt een oppepper voor mij. Als hij het leuk vindt, is het vast niet slecht, dacht ik toen."