De in Suriname geboren muzikant Kenny B bereikte recentelijk een nummer 1 hit met zijn lied Parijs. Zijn geboorteland wordt vaak in verband gebracht met zijn actuele succes. "Het is frappant dat mensen dat doen."

Dat zegt Kenny B (Kenneth Bron) in gesprek met NU.nl. 

NRC noemde hem de 'Surinaamse André Hazes', volgens BNdeStem is hij de 'Surinaamse Hitsensatie' en de Mega Top 50 viert hem als 'de vierde Surinamer met een nummer 1-hit in Nederland'.

Bron leest de berichten met lichte verbazing. "Ik woon al 24 jaar in Nederland en ben in het bezit van een Nederlands paspoort", zegt de 53-jarige.

"Mensen blijven me Surinamer noemen, bij vlagen ook Nederlander hoor. Ik weet dat ik Nederlander ben, dat is mijn status. Maar van Surinaamse afkomst. Ik heb er geen moeite mee, maar het is wel frappant dat mensen dat doen."

Geen voorbeeld

Bron wil zijn muziek liever niet koppelen aan landen of bevolkingsgroepen en hoeft ook niet per se een voorbeeld voor Surinaamse artiesten te worden. 

"Ik zou het eng vinden als ik alleen voor Surinamers een boegbeeld zou worden, voor zover mensen mij al zo willen noemen. Ik zou blij zijn als ik een boegbeeld mag zijn voor alle mensen die muziek maken."

Zekerheid

Bron was politiek commissaris in Suriname en belandde ook in zijn geboorteland op nummer 1 van de hitlijst. Die ervaring heeft Bron meer rust gegeven als muzikant.

"Ik ben een beetje zekerder over mijn richting. Ik vroeg mezelf een tijd af: 'Wat vinden de mensen leuk?' Nu ben ik er nog zekerder van dat ik mag putten uit mijn eigen muziekkennis en mijn eigen dingen mag maken. Nu heb ik het lef te zeggen dat ik maak wat ik mooi vind."