The Beatles en The Rolling Stones maakten in 1964 onderdeel uit van de zogeheten 'Britse revolutie', maar de muziek die de bands maakten was dat niet. Dat in tegenstelling tot de hiphop uit de jaren negentig. Dat blijkt uit Brits onderzoek.

De onderzoekers analyseerden zeventienduizend nummers uit de Billboard top honderd van de afgelopen vijftig jaar.

Het onderzoek werd onder anderen uitgevoerd door computerwetenschapper Matthias Mauch en de Britse professor Armand Leroi, die overigens een relatie heeft met Jerry Hall, de ex-vrouw van Mick Jagger.

Het team gebruikte computers om de liedjes te beoordelen op stijl. Leroi vergelijkt het onderzoek met de studie naar de diversiteit in het dierenrijk.

"Iedereen denkt dat de beste muziek werd gemaakt toen hij zeventien jaar oud was", vertelt Leroi aan CNN. "We wilden iets beters leveren dan dat."

Trend

De onderzoekers hebben drie jaartallen onderscheiden, waarin grote verschuivingen werden gezien: 1964, 1982 en 1991. De explosie van hiphop in het laatste jaartal was opzienbarend.

De onderzoekers ontdekten ook dat de muziek van The Beatles en The Rolling Stones helemaal niet veel invloed had op andere bands, maar dat de twee beroemde bands zelf een trend volgden.

De muziek uit 1986 was volgens de onderzoekers het saaist. "Alles klonk toen als Duran Duran."