Jackson Browne zingt vaak over zijn idealen. De Amerikaanse zanger en schrijver blijft geloven in een betere wereld. "Ik moet dat geloven", zegt de 66-jarige folkzanger in gesprek met NU.nl.

"En ik hoop het ook. Het zou een misdaad zijn om twijfel een kans te geven", aldus Browne.

De zanger bracht vorig jaar zijn veertiende studioalbum uit, getiteld Standing in the Breach. Eind mei begint hij aan zijn Europese tournee.

"Mensen hebben positieve energie nodig", aldus de zanger. "Ik was kortgeleden in Haïti en die mensen hebben niets, maar zijn toch heel positief en hoopvol." Over het door de zware aardbeving getroffen land schreef hij het titelnummer van zijn nieuwe album.

Zonder publiek

Browne is momenteel in zijn appartement in Barcelona "om een beetje te wennen aan de Europese tijdszone". "Ik blijf lekker binnen om te reflecteren", vertelt de zanger. 

In zijn appartement heeft hij een piano en een paar gitaren. Hoewel hij in Spanje is om tot rust te komen, kan de Amerikaanse muzikant het niet laten om iedere avond muziek te maken. "Gisteravond heb ik ook weer twee à drie duur gezongen, zonder publiek."

Op de vraag of het niet zonde is dat al zijn privéconcerten aan de Spaanse muren verloren gaan, antwoordt hij dat hij soms overweegt om buiten te gaan staan. "Vroeger droomde ik ervan straatmuzikant te worden in Parijs", zegt de Amerikaan.

"Als ik nu uit mijn raam kijk, zie ik vaak mensen optreden voor geld op het plein. Gisteren zag ik twee ongelofelijk goede breakdancers. Ik ben naar buiten gegaan om ze wat geld te geven, omdat ik er de hele middag van had genoten. Ik zou dat ook kunnen gaan doen. Ik ben niet zo heel bekend hier in Spanje."

Naar eigen zeggen zouden "alleen een paar buren" hem herkennen. Browne had in de jaren zeventig hits met nummers als The Pretender en Running on Empty.

Nederland

De Europese tour van Browne begint op 24 mei in Italië. Een maand later, op 22 juni, staat hij in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

"Vroeger vond ik Nederland altijd een magische plek. Het land had een andere manier van omgaan met bepaalde onderwerpen, zoals drugs", herinnert de zanger zich. 

"Toen ik lang geleden een keer in Nederland was, zag ik een keer een poster in het openbaar hangen van tieners, nog minderjarig, die op het punt stonden om de liefde te bedrijven. Het moest de jeugd aansporen condooms te gebruiken. Dat zou in Amerika nooit kunnen. Dan zouden mensen vinden dat jongeren worden aangespoord om seks te hebben. Ik vond het geweldig dat daar in Nederland zo pragmatisch mee omgegaan werd."