“Het was voor ons echt belangrijk om het eens heel anders aan te pakken,’’ zegt zangeres Sarah Bettens van de Belgische groep K's Choice over het nieuwe album The Phantom Cowboy, dat deze week verschijnt. 

Het is de eerste plaat met nieuwe songs van de band rond zus en broer Sarah en Gert Bettens sinds Echo Mountain uit 2010.

"Op dit album klinken we harder en meer 'rock’ dan ooit tevoren", zegt Sarah Bettens. "De uitdaging was om onze ervaring te gebruiken zonder in routine te vervallen.’’

“Vroeger schreef Sarah zelf en ik schreef songs en dan sleutelden we daar samen nog wat aan,’’ vertelt Gert Bettens.

“Ditmaal ben ik naar Sarah in Tennessee gevlogen en zijn we samen in haar werkkamertje gaan zitten met twee gitaren en zo nummers gaan maken. Dat hadden we nog nooit eerder gedaan. Alleen de teksten hebben we nog apart van elkaar geschreven. Maar ook wat dat betreft hebben we geprobeerd elkaar te inspireren.’’

Sterke band

Bijna een kwart eeuw bestaat K’s Choice inmiddels. De groep heeft altijd een sterke band met de fans gehad, waarvan velen zich herkenden in de teksten van Sarah. Wat dat betreft is er volgens de zangeres nog niets veranderd. “Ik schrijf nog altijd over dingen die dicht bij mij staan.

Al zijn dat andere dingen dan vroeger. Nu heb ik ook kinderen en ben ik ouder en wijzer. Van onze eerste plaat uit 1993 zijn er maar één of twee nummers die ik nog met overtuiging over de lippen kan krijgen.’’

Compact album

The Phantom Cowboy is een compact album. Het telt elf songs die samen amper een half uur duren. “We wilden ditmaal echt een stevige rockplaat maken,’’ zegt Gert Bettens.

"Nog ruiger dan ons album Cocoon Crash uit 1998, dat we destijds met producer Gil Norton opnamen. En het moesten ook allemaal nummers zijn die we op het podium goed uit kunnen voeren. Vaak heb ik bij concerten het gevoel gehad dat liedjes te lang waren. Daarom hebben we ze nu zo kort gehouden als mogelijk was.’’

Not An Addict

Gitarist en componist Gert en zangeres Sarah hadden al jaren samen in coverbands gespeeld, toen ze begin jaren negentig K’s Choice begonnen - dat in eerste instantie nog The Choice heette.

De internationale doorbraak volgde in 1995 met het album Paradise In Me en de hit Not An Addict dat zich ook in Nederland stevig in de hitlijsten nestelde. In 2003 laste de groep een pauze in die Sarah en Gert beiden gebruikten om soloplaten te maken. In 2010 kwamen broer en zus weer bij elkaar als K’s Choice.

“Tijdens de eerste succesjaren van K’s Choice waren we soms zes maanden achtereen van huis,” zegt Gert. “Toen was de groep ons leven. Tegenwoordig hebben we ons leven en daarnaast is er de groep. Dat is beter.”

The Phantom Cowboy verschijnt op 24 april en is al te beluisteren op de website van De Standaard.