In Frankrijk is vrijdag platenbaas, producer en impresario John J. Vis op 86-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt.

Vis bezorgde Nederlandse muzikanten succes, haalde internationale artiesten naar Nederland en werkte in het buitenland met onder anderen Charlie Parker en Miles Davis.

Presentator Willem Duys noemde Vis ooit de aartsvader van de Nederlandse platenindustrie. Vis begon als trompettist en saxofonist en werkte in het naoorlogse Parijs met veel Amerikaanse jazzmuzikanten. Ook stond hij aan de wieg van Nederlandse producties, zoals met Boy Edgar en Misha Mengelberg.

In Nederland publiceerde hij de eerste jazzbladen. Hij haalde begin jaren zeventig onder meer Procol Harum en The Beach Boys naar ons land.

CBS

Vis was enige tijd directeur van CBS (nu Sony Music). Op het hoogtepunt van zijn carrière was Vis verantwoordelijk voor platen van Rita Reys, Ann Burton, Louis van Dijk, Pim Jacobs, Laurens van Rooyen, Chris Hinze, Wim Overgaauw, Jan Akkerman, Fritz Lambrechts, Jules de Corte en Toots Thielemans.

Ook zorgde hij mede voor successen van Thijs van Leer, Rogier van Otterloo en Gerard Cox.