De financiële problemen bij Het Symfonieorkest in Enschede zijn voor de fractie van de PvdA reden om minister Bussemaker van OCW van dinsdag naar de Tweede Kamer te roepen.

Volgens woordvoerder Jacques Monasch is de situatie bij het orkest een signaal dat het niet goed gaat in de cultuursector.

De PvdA vindt dat de minister meer ambitie moet tonen om de problemen die er bij verschillende instellingen in de cultuursector zijn op te lossen. "Op alle mogelijke manier bereiken ons signalen dat gezelschappen en instellingen aan het interen zijn op hun reserves."

"De bezuinigingen van drie jaar geleden hebben toch heel veel kapot gemaakt", aldus de partij "Twee maanden geleden bij een debat hebben we de minister daar al op gewezen. Wat er nu bij Het Symfonieorkest gebeurt is een teken aan de wand."

Vertrouwen

Monasch legt er de nadruk op vertrouwen te hebben in de leiding van het Enschedese orkest. "Ik volg de ontwikkelingen in Enschede op de voet en heb ook contact gehad met directeur Mannak en chef-dirigent Jan Willem de Vriend."

"Ik ben juist onder de indruk van hun aanpak. Het orkest heeft grote ondernemingszin getoond. Dat het nu ondanks alle inspanningen toch in de problemen is, vind ik uiterst spijtig en zeer zorgwekkend", stelt Monasch.

Vooruitlopend op het debat over het nieuwe Kunstenplan, waarvoor op 8 april al de eerste aanzet wordt gegeven, laat hij weten dat er wat de PvdA betreft ook na 2017 een symfonie-orkest in Enschede moet blijven. "De stad heeft een buitengewoon rijk cultureel aanbod. Daar hoort ook een symfonieorkest bij."