In juni verschijnt het laatste album dat Frank Zappa voor zijn overlijden in december 1993 opnam. 

De plaat, met de titel Dance Me This zou het honderdste album zijn dat officieel wordt uitgebracht van de excentrieke Californische musicus. Het album werd donderdag via de officiële Zappa-website aangekondigd.

Enkele maanden voor zijn dood in 1993 sprak Zappa nog met het muziektijdschrift over de plaat. "Op dit moment werk ik aan een synclavier-album dat Dance Me This gaat heten en dat ik gemaakt heb om bij moderne dans gebruikt te worden."

Zappa’s weduwe Gail heeft in een mail aan de Zappa-fanwebsite laten weten dat het album tevens het laatste deel is in Zappa’s cyclus Civilization, Phase III.

Undergroundmuziek

Frank Zappa en zijn groep The Mothers of Invention braken halverwege de jaren zestig door met complexe en tegendraadse, vaak tegen de gevestigde orde schoppende undergroundmuziek.

Tegelijk stelde Zappa, die zich liet inspireren door Edgar Varèse en andere twintigste eeuwse klassieke componisten, zeer hoge eisen aan de musici waarmee hij werkte.

Hoewel bekend geworden als rockmuzikant, met zelfs enkele hits op zijn naam, ging hij zich in de latere decennia van zijn leven steeds meer bewegen op het terrein van de klassieke muziek en werden zijn werken ook door gerenommeerde ensembles uitgevoerd.

Frank Zappa overleed in december 1993 aan prostaatkanker.