Paul McCartney is de oudste artiest die ooit de bovenste plek heeft weten te bereiken in de Mega Top 50. Met de single FourFiveSeconds, die de oud-Beatle samen met Rihanna en Kanye West maakte, aan kop van de hitlijst verbreekt McCartney vijf records.

Dat meldt de organisatie van de Mega Top 50 zaterdag.

McCartney is, met zijn 72 jaar en negen maanden, de eerste zeventiger die op nummer één weet te komen in de Mega Top 50. 

Tot nu toe was Sergio Mendes de recordhouder: in juli 2006 stond hij een week bovenaan met Mas Que Nada, samen met The Black Eyed Peas. Mendes was destijds 65 jaar oud.

De enige andere zestiger met een nummer 1-hit was André van Duin in 2009. Op zijn 62-jarige leeftijd stond hij een week op één met De Balletjes Van De Koningin

Meer records

Dat is echter niet het enige record dat McCartney deze week weet te breken. Hij is vanaf deze week ook de artiest met de grootste tijdspanne tussen zijn eerste en meeste recente nummer 1-notering.

Samen met The Beatles stond Sir Paul al op 1 februari 1964 op de bovenste plek in Nederland, met I Want To Hold Your Hand. Inmiddels zijn we 51 jaar en ruim een maand verder.

Verder is McCartney vanaf nu ook de artiest met het grootste tijdverschil tussen twee opeenvolgende nummer 1-hits. In december 1977 bereikte hij de top met Mull Of Kintyre. Pas 37 jaar en ruim twee maanden later weet hij die positie nu opnieuw te bereiken. 

24 keer

Het vierde record dat McCartney breekt, is het meeste aantal nummer 1-noteringen. De oud-Beatle en zijn oud-collega George Harrison gingen zij aan zij met precies hetzelfde aantal noteringen, namelijk 23. McCartney gaat Harrison nu voorbij met zijn vierentwintigste nummer 1-hit.

Het vijfde en laatste record dat de artiest deze week weet te pakken is dat van de meeste weken op nummer één in Nederland. McCartney en Harrison stonden met The Beatles al 96 weken bovenaan in de Nederlandse hitlijst.

Daarnaast stonden ze met hun solohits ieder vijf weken op de bovenste plek. McCartney doet daar deze week dus nog een schepje bovenop en passeert zijn voormalig Beatles-collega. Hij staat nu 106 weken aan kop in de Mega Top 50.