De lente is vroeg dit jaar. De eerste zonnestralen doen je onherroepelijk uitzien naar de festivalzomer, maar je moet even geduld hebben: ’s avonds kan het nog flink koud zijn. Geen probleem natuurlijk, want in het clubcircuit is deze week weer genoeg te beleven. NU.nl vist de krenten uit de pap en zet ze de leukste concerten op een rijtje.

Deze week heb je de kans om grote Nederlandse bands in kleine zalen te zien. Zowel Bløf als Within Temptation zoekt de intimiteit op. Metalliefhebbers hebben sowieso een goede week: Ensiferum komt langs en Anneke van Giersbergen en Arjen Lucassen stellen hun nieuwe project The Gentle Storm voor. Niet minder bijzonder zijn de twee optredens van rappers Rico en Sticks, die de tijden van Opgezwolle weer even doen herleven.

In samenwerking met Podiuminfo presenteert NU.nl wekelijks een overzicht van de om en nabij tien leukste concerten van de week. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje.

Chuck Ragan 26 maart, Tolhuistuin, Amsterdam, 27 maart, Doornroosje, Nijmegen

Zanger/gitarist Chuck Ragan maakte jarenlang furore met het post-hardcorekwartet Hot Water Music. Sinds die band er in 2006 mee ophield, doet Ragan het in zijn uppie. Hardcore werd folk, maar net als bij zielsverwant en tourmaatje Frank Turner hoor je die punkachtergrond er zelfs met je oren dicht doorheen. Aanrader voor fans van Bruce Springsteen en The Gaslamp Anthem.

Meer informatie concerten Chuck Ragan

Underworld 24 en 25 maart, Paradiso, Amsterdam, 27 maart, STRP Festival, Eindhoven

Underworld is natuurlijk vooral bekend van Born Slippy. Het nummer, dat de definitieve doorbraak betekende voor het Britse electro-trio, sloeg aan bij zowel het rock- als bij het dancepubliek. Het leverde de band honderden zomerfestivalshows op. Tot aan de dag van vandaag, want in augustus staan ze op Lowlands. Deze week heb je de kans om ze in een heel andere setting te zien.

Meer informatie concerten Underworld

Within Temptation 26 maart, Philharmonie, Haarlem, 27 maart en 28 maart, Oosterpoort, Groningen

Absolute wereldklasse, en dat ‘gewoon’ uit ons eigen landje. De symphonische-metalband rond zangeres Sharon den Adel speelt van Tokyo tot Buenos Aires elke zaal en elke festivalweide plat. Deze week pakken ze het een stuk kleinschaliger aan. Ze spelen in de theaters, waar ze een geheel nieuwe kant van hun laatste album Hydra zullen tonen.

Meer informatie concerten Within Temptation

Ensiferum 25 maart, Patronaat, Haarlem, 26 maart, Hedon, Zwolle

De Vikingen komen! Niet echt natuurlijk, maar de muziek van het Finse Ensiferum wordt doorgaans gelabeld als viking-metal. Dat wil zeggen: black metal met een donker en gewelddadig karakter, veel gebruik van toetsen en teksten die bol staan van de referenties naar de noordse mythologie.

Meer informatie concerten Ensiferum

Bløf 24 maart, Agnietenhof, Tiel, 25 maart, Chassé Theater, Breda, 27 maart, Schouwburg het Park, Hoorn, 28 maart, Schouwburg Almere, Almere

Het is natuurlijk moeilijk te meten, maar het zou best eens kunnen dat Bløf de populairste Nederlandse band van het moment is. Waar ze ook spelen, het is er altijd druk. In de laatste Top 2000 waren ze goed voor zestien nummers.  Deze week zoeken ze de intimiteit op in verschillende theaters.

Meer informatie concerten Bløf

The Gentle Storm feat. Anneke van Giersbergen & Arjen Lucassen 26 maart, Melkweg, Amsterdam

The Gentle Storm is het nieuwe project van metalveteranen Anneke van Giersbergen en Arjen Lucassen. Naast werk van het debuutalbum The Diary zal Van Giersbergen ook nummers uit haar eigen repertoire ten gehore brengen. Het optreden in De Melkweg is extra bijzonder, want het is de enige keer dat Lucassen erbij is. Dat wil je niet missen.

Meer informatie concert The Gentle Storm

JJ Grey & Mofro met Marc Broussard 27 maart, Paradiso, Amsterdam, 28 maart, Paard van Troje, Den Haag

Twee concerten voor de prijs van één, waar vind je dat nu nog? Marc Broussard is een van de beste vertegenwoordigers van de hedendaagse soul, waarmee hij in de voetsporen treedt van grootheden als Marvin Gaye en Otis Redding. Bij JJ Grey & Mofro mag je op iets steviger werk rekenen: southern rock vol Hammond-orgels en slidegitaren. Onmogelijk om stil te blijven staan.

Meer informatie concerten JJ Grey en Mofro

Roosbeef 27 maart, Luxor Live, Arnhem, 29 maart, Effenaar, Eindhoven, 31 maart, TivoliVredenburg, Utrecht

Weinig Nederlandse artiesten klinken zo eigenwijs als Roosbeef. Op haar derde album Kalf schiet de nog altijd jonge Roos Reebergen weer de ene na de andere oneliner op je af. En dat met een stem waarmee ze capriolen uithaalt waar de meeste collega-zangeressen alleen maar van kunnen dromen.

Meer informatie concerten Roosbeef

Rico & Sticks – Opgezwolle tot nu, 27 en 29 maart, Hedon, Zwolle

Rico en Sticks zijn twee grootheden in de Nederlandse hiphop. Jarenlang zaten ze samen met beatsmid Delic in de groep Opgezwolle. Na een spontane reünie in Bitterzoet in Amsterdam besloten de twee rappers het nog eens dunnetjes over te doen in hun thuisstad. Vanwege de grote belangstelling plakten ze er direct een tweede datum aan vast. Een echte reünie mag het niet heten omdat Delic er niet bij is, maar dat mag de pret niet drukken.

Meer informatie concerten Rico & Sticks

Subbacultcha Forever 28 maart, OT301, Amsterdam

De jongens achter Subbacultcha vonden dat er te veel goede bands waren die te weinig publiek trokken. Daarom richtten een platform op. Wie voor een paar euro per maand lid werd, mocht naar alle concerten die Subbacultcha serveerde. Met groot succes. Tien jaar later telt Subbacultcha tweeduizend leden en dat wordt gevierd met typische hippe Subba-artiesten als East India Youth, Gazelle Twin, The Moi Non Plus, Lemontrip en The Homesick. Ook toegankelijk voor niet-leden.

Meer informatie Subbacultcha Forever

Dit is natuurlijk maar een (zeer) kleine selectie van het concertaanbod in Nederland. Voor een volledig overzicht kun je terecht bij de concertagenda van Podiuminfo.