De Duitse band Tokio Hotel heeft de laatste jaren haar fanbasis zien veranderen. Zo heeft de band naar eigen zeggen veel meer mannelijke liefhebbers dan vroeger. 

Ook trekt de band tegenwoordig meer volwassen mensen aan. "Door de jaren heen hebben we nieuwe soorten fans aan ons weten te binden", zegt zanger Bill Kaulitz tegen NU.nl.

De band begon in 2001 als Devilish, maar veranderde vrij snel haar naam in Tokio Hotel. In Duitsland werden meteen de hitlijsten bestormd met debuut-album Schrei, later volgde de rest van de wereld met het Engelstalige Scream.

De bandleden van Tokio Hotel hadden vooral de harten veroverd van jonge tienermeisjes. Maar tegenwoordig is de fanbasis wat gevarieerder.

"Er luisteren meer mannelijke en oudere mensen naar onze muziek. In de Verenigde Staten is het zelfs zo dat het publiek grotendeels bestaat uit mensen die ouder zijn dan wij", zegt de 25-jarige zanger.

Niet belangrijk

Volgens Kaulitz is het alleen maar goed dat hun fanbasis is veranderd. Toch vindt hij het niet per sé belangrijk dat ze meer mannelijke fans hebben.

"We hebben ons nooit op een bepaald soort publiek gericht. We willen niet een niche zijn voor een select groepje mensen. Het mooie van muziek is dat het geen grenzen kent. Het verbindt iedereen. Daarom willen we niet mikken op een bepaalde leeftijdsgroep of geslacht."

Rustpauze

Het heeft even geduurd alvorens de fans weer van nieuwe muziek konden genieten. Na de laatste shows in 2011 heeft de band een aantal jaar niks van zich laten horen. 

"We waren moe van het vele optreden en totaal niet geïnspireerd om iets te ondernemen", zegt de zanger. "Ons leven thuis voelde als een gevangenis. We waren toe aan een lange rustpauze."

Kaulitz en gitarist Tom Kaulitz, tevens zijn tweelingbroer, gingen zelfs zover om hun thuisland Duitsland te verruilen voor Los Angeles. "We wilden weer een normaal leven hebben. Op die manier konden we weer geïnspireerd raken om muziek te spelen."

Niks doen

De zanger heeft zelf een jaar lang helemaal niks gedaan. Pas daarna kon hij weer beginnen met het maken van muziek. "Het enthousiasme kwam langzaam maar zeker weer terug", zegt Kaulitz.

"Omdat we weer rust hadden gevonden, wisten we ook weer waar we muziek over konden schrijven. Dat bleek na onze laatste tournee onmogelijk te zijn. We hadden totaal geen inspiratie meer. Dat kwam omdat we in Duitsland nergens meer over straat konden gaan."

De band nam flink de tijd om het nieuwe album te maken. "We hadden veel nummers om uit te kiezen", legt Kaulitz uit. "Alles hebben we zelf gedaan, ook de productie. We konden ons dat veroorloven omdat we daar alle tijd voor hadden."

Podia

Nu het nieuwe album Kings of Suburbia alweer een aantal maanden verkrijgbaar is, wordt het voor de band tijd om de podia weer op te zoeken. "We hebben enorm veel zin aan onze nieuwe wereldtournee. Ik kijk er naar uit om de fans in de ogen te kijken en hun reacties op onze nieuwe muziek te ervaren."