Tuxedo wil geen nostalgie-act zijn

Een voorliefde voor discomuziek uit de jaren 70 en 80 bracht zanger Mayer Hawthorne en producer Jake One bij elkaar om een hedendaags disco-album schrijven. "We wilden geen nostalgisch album, we wilden iets nieuws." 

Tuxedo was geboren. "Het was belangrijk voor ons dat het zou voelen als een nieuw album. We wilden niet oude albums herschrijven."

Tuxedo is een muzikale samenwerking tussen de Grammy genomineerde Amerikaanse soulzanger Mayer Hawthorne en de Amerikaanse hiphop producer Jacob Dutton, beter bekend als Jake One.

Hawthorne scoorde vooral met zijn derde album Where Does This Door Go. Jake One produceerde onder andere liedjes voor de hiphop formatie G-Unit waar ook rapper 50 Cent bij hoorde. Het duo kwam elkaar tegen in 2006 en wisselde mixtapes uit met oude disco en soul muziek. De heren bleken muzikaal gezien op dezelfde lijn te zitten en het idee om als Tuxedo een album uit te brengen was ontstaan. 

Drukke Schema's

Vanwege hun drukke schema's heeft het nog enkele jaren geduurd voordat Hawthorne en Jake One tijd konden vinden voor wat uiteindelijk Tuxedo zou worden.

"We hadden het sneller kunnen maken als we alles heen en weer hadden gestuurd via internet maar dat wilden we niet. Dat is niet zo leuk en is ook minder goed voor de muziek", zegt Hawthorne.

"We kwamen elke keer drie of vier dagen samen. Ik speelde waar ik aan had gewerkt en we maakten daar liedjes van. Dit bleven ruwe ideeën tot we genoeg hadden en we ons er goed bij voelden", gaat Jake One verder. 

Juiste geluid

Beide heren zien Tuxedo niet simpelweg als een leuk muzikaal uitstapje. Hierdoor duurde het even voordat het duo het juiste geluid had gevonden. "Bij de eerste paar demo's probeerde ik artiesten uit eind jaren 70, begin jaren 80 te imiteren. Uiteindelijk veel cooler als ik zou zingen als mezelf", zegt Hawthorne. "Dat is een belangrijk onderdeel van wat het zo anders maakt want hij heeft een unieke stem", voegt Jake One toe. 

Ondertussen waren  Hawthorne en Jake One door de jaren heen ook nog volop bezig met hun eigen werk. Dit wilde nog wel eens overlappen. "Hij steelde er een paar voor zijn eigen album en 'vermayerde'  ze", vertelt Jake One met een glimlach.

"Designer Drug had initieel een andere insteek. Die was meer geproduceerd voor de stijl van het Tuxedo album. Ginger Ale heeft dezelfde vibe". Uiteindelijk werd er veel gesleuteld aan de liedjes. "We hebben een aantal nummers heel vaak over moeten doen. De eerste versie van Number One was vreselijk. De versie op het album is de vierde versie," zegt Hawthorne. 

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter
Tip de redactie