Free-bassist Andy Fraser (62) overleden

De Engelse bassist en songschrijver Andy Fraser is maandag overleden in zijn Californische woonplaats Temecula.

Dat meldt de doorgaans goed geïnformeerde website Classic Rock op basis van een officiële verklaring.

Fraser was 62 jaar. Hij werd bekend door zijn werk met de groep Free in de vroege jaren zeventig, waarvoor hij ook aan vrijwel alle succesnummers meeschreef.

De in 1952 in Londen geboren Fraser was amper vijf toen hij piano begon te spelen. Als jonge tiener schakelde hij via gitaar over naar de bas en was vijftien toen hij op professionele basis bij de groep Bluesbreakers van de toen reeds legendarische John Mayall terechtkwam.

Doorbraak

Een jaar later, net zestien geworden, vormde hij samen met de iets oudere zanger Paul Rodgers, gitarist Paul Kossoff en drummer Simon Kirke de in de blues gewortelde rockband Free waarmee hij beroemd zou worden.

De doorbraak kwam met het derde album Fire and Water - waarvoor Fraser samen met zanger Rogers vrijwel alle nummers schreef, inclusief de wereldhit All Right Now. De band wist het succes echter niet vast te houden en viel in 1973 uiteen.

HIV

Enkele jaren later verhuisde Fraser naar Californië, waar hij zich concentreerde op het schrijven van songs voor anderen, waaronder Joe Cocker, Chaka Khan en Rod Stewart. Robert Palmer scoorde nog een grote hit met het door Fraser gecomponeerde Every Kinda People.

Begin jaren tachtig werd bekend dat de bassist hiv had en leed aan een zeldzame, vaak aan hiv gerelateerde vorm van kanker en trok hij zich lange tijd terug uit het muziekleven.

Barack Obama

De laatste tien jaar bewoog Fraser zich weer vaker in het openbare leven. Hij schreef onder meer een song om de verkiezing van Barack Obama te ondersteunen en was actief in de beweging tegen mensenhandel.

Enkele weken geleden plaatste hij nog een foto van zichzelf samen met Pierce Brosnan op zijn Facebookpagina, genomen tijdens een Rock against Human Traficking Party.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie