Deze week is een nog niet eerder verschenen instrumentaal nummer van Jimi Hendrix uit 1965 online gezet. 

Het instrumentale nummer, Station Break, staat op het album You Can't Use My Name: The RSVO/PPX Sessions, met opnamen die Hendrix voor zijn doorbraak als soloartiest maakte.

Hij speelde toen in de begeleidingsband The Squiers van de New Yorkse r&b-zanger Curtis Knight. 

Talloze opnamen van Hendrix met Curtis Knight en The Squiers zijn, nadat de gitarist in 1967 doorbrak met zijn Jimi Hendrix Experience, illegaal als 'bootleg' op de markt gebracht. Over de rechten daarvan is jarenlang gediscussieerd, maar die zijn sinds een jaar of tien formeel in het bezit van de erven Hendrix.

Zij hebben producer Eddie Kramer, die in de jaren zestig al met de gitarist werkte en ook een belangrijk deel van zijn muzikale nalatenschap verzorgde, gevraagd om een selectie van de opnamen met Knight en The Squiers geluidstechnisch op te poetsen en opnieuw te mixen.

Achtergrond

Het resultaat is een album met veertien tracks uit de periode van 1965 tot 1967. Daarop het tot dusverre onbekende Station Break en enkele van de vroegste eigen composities van de gitarist, waaronder Hornet's Nest en Knock Yourself Out (Flying On Instruments).

''Ik was een begeleidingsmuzikant. Ik werd altijd wat op de achtergrond gehouden, maar ik dacht voortdurend aan wat ik eigenlijk zou willen,'' aldus Hendrix 1967 over zijn tijd bij Knight.

Video: Beluister het nummer Station Break