De IJslandse zangeres Björk heeft een retrospectief in het prestigieuze Museum of Modern Art in New York. De recensies van de tentoonstelling zijn echter niet mals.

 "Ze had beter nee kunnen zeggen", schrijft The New York Times. "Niet omdat haar werk niet museum-waardig is, maar omdat wordt bewezen dat het museum de opdracht niet aankan." 

De krant vindt de catalogus van de tentoonstelling teleurstellend. 

Bizar

Ook de Britse krant The Guardian vindt dat er meer uit de tentoonstelling gehaald had kunnen worden. "Het is een bizarre, niet ambitieuze show, die zeker, zeker, zeker geen logica kent."

Op de tentoonstelling worden onder meer de kleding van Björk en beelden en rekwisieten uit haar clips getoond. Ondanks het 'onsamenhangende geheel'  is de show volgens de krant toch de moeite waard. 

Pooier

The Washington Post vindt een tentoonstelling gewijd aan Björk simpelweg 'te veel'. 

"Iedereen die houdt van Bjork zal genieten van een groot deel van deze show", schrijft de recensent. "Terwijl degenen die klagen over de richting en de missie van het MoMA zullen zich afvragen of het museum zich schuldig maakt aan prostitutie." De krant verwijt het museum niet kritisch te zijn. 

Muziek

Björk werd in 2000 door het museum benaderd om een tentoonstelling te maken. Toen weigerde de zangeres, omdat ze niet inzag hoe ze haar muziek zou kunnen visualiseren.  

"We gingen praten en haar uitdaging voor mij was om een visueel museum te maken dat in eerste instantie over muziek gaat", zegt curator Klaus Biesenbach tegen Rolling Stone. 

De tentoonstelling is vanaf dit weekeinde tot en met 7 juni in New York te zien.