Rapper Extince heeft een nieuw album gemaakt. Zijn tiende. X verschijnt bijna dertig jaar na zijn eerste single Rap Around the Clock. "Ik heb een generatie overleefd."

Dertig jaar hiphop, waarvan twintig jaar Nederlandstalig, hebben van Extince een, misschien wel hét, boegbeeld voor rap-minnend Nederland gemaakt. Maar de geboren Oosterhouter blijft er nuchter onder.

"Ik begrijp wel dat mensen me een pionier noemen, maar dat is niet iets waarvoor je een formulier met een stempel van de notaris krijgt", zegt Peter Kops alias Extince in gesprek met NU.nl.

"Ik wil niet zoveel gewicht in de schaal leggen.  Er zijn weinig dingen die ik heb gedaan, die ze niet tijdens de beginfase van hiphop in New York hebben gedaan."

Twijfel

De verstrijkende tijd bracht voor Extince echter ook twijfel met zich mee.

"Tijdens enkele gezamenlijke optredens (2006, red.) met Candy Dulfer zag ik steeds meer kids op de schouders van hun ouders. Het voelde alsof ik een generatie had overleefd. Dat vond ik aanvankelijk wel stoer, maar toen ik met het volgende album bezig was vroeg ik mezelf af wie nou precies mijn aanhang is. Dat was het eerste moment in mijn carrière waarop ik twijfelde."

Extince besloot uiteindelijk de opnames voor dat album te staken en samen met producent Presto opnieuw te beginnen, 'met een andere mindstate'.

"Ik hield voor mijn gevoel teveel rekening met de nieuwe generatie, maar die hebben al zoveel keuze. Ik maak hiphop volgens de ambachtelijke manier. Tunes waar de rapper centraal staat en de beats meer een begeleidende functie hebben. De mensen die me van begin af aan hebben gesteund zijn ook meer gewend aan dat soort songs."

Extince wordt bijna 48, maar dat heeft volgens hem geen invloed op de thematiek van zijn nummers. "De rap die ik maak is de rap waar ik in de jaren tachtig verliefd op ben geworden. Dit album ligt eigenlijk in lijn van de voorgaande albums."

Engels

Een uitzondering op die toelichting wordt door het eerste nummer van het nieuwe album gevormd, Extince rapt in het Engels.

"De Nederlandstalige Extince bestaat dit jaar twintig jaar", zegt de veteraan. "Maar daarvoor zit een verborgen decennium. Ik heb tien jaar lang opgetreden als Engelstalige mc. Die periode is cruciaal geweest voor de carrière van de Nederlandstalige Extince."

"In die tijd heb ik alles onder de knie gekregen: rijmschema's, articuleren, ademhalingstechniek op het podium. Zonder die jaren zou de Nederlandstalige Extince niet bestaan."

Osdorp Posse

Een pionier wil Extince niet zijn, maar wat is dan het belangrijkste wat hij de afgelopen dertig jaar voor hiphop heeft betekend?

"Hiphop in Nederland begon kleinschalig met de jongens van Osdorp Posse. Die hebben een heel belangrijke daad verricht. Maar ik ken niemand in mijn kring die ervan ging watertanden, met alle respect! Die jongens hielden zeker van hiphop, maar hun aanhang werd gevormd door mensen die niet vaak naar hiphop luisterden."

"Toen ik met Spraakwater kwam, leek het erop alsof hiphopliefhebbers in Nederland dachten: 'Het (Nederlandstalige rap, red.) is dus mogelijk.' Dat is misschien wel een van de belangrijkste dingen die ik voor elkaar heb gekregen."

Het album X van Extince verschijnt op 13 maart bij Top Notch.