Bij de uitreiking van de Edison Pop-prijzen heeft zanger en The Scene-oprichter Thé Lau maandagavond de oeuvreprijs gewonnen.

Dat heeft de jury bekendgemaakt in The Harbour Club in Amsterdam, waar de uitreiking plaatsvindt van de Edisons, die wel worden gezien als de "Nederlandse Grammy's".

Thé Lau (62) kreeg de prijs voor zowel zijn verzameling soloalbums als voor de albums die hij met The Scene maakte, met daarop klassiekers als Blauw en Open die in het verleden al eerder met een Edison zijn onderscheiden. De jury noemt Thé Lau een van de markantste karakters in de Nederlandse popmuziek.

De jury roemt ook zijn minder succesvolle platen, zoals Marlene, die zich kenmerkten ''door diezelfde combinatie van melodieuze en tekstuele, vaak zelfs ronduit poëtische zeggingskracht''. Op Lau’s solowerk klinkt de schríjver Thé Lau nog sterker door, vindt de jury, met name op albums als God van Nederland en Tempel der Liefde.

Laatste plaat

De jury onder voorzitterschap van popjournalist Leon Verdonschot noemt zijn laatste album Platina Blues een meesterwerk en een hoogtepunt van zijn toch al enorme repertoire.

Lau liet in augustus 2013 weten aan keelkanker te lijden. De behandelingen hebben niet geholpen, meldde de zanger in april. In juni gaf hij een laatste reeks optredens. Platina Blues, dat in april werd uitgebracht, is inmiddels zijn best verkochte soloalbum.

Kensington

Kensington won een edison voor het album Rivals. De band was in de categorie rock genomineerd met Birth Of Joy en Di-rect. "Met twee keer een volle Ziggo Dome in het vooruitzicht is 2015 het jaar van Kensington - nu al'', schrijft de jury in het juryrapport. "Rivals staat vol met liedjes in de kern zo poppy dat ze op simpelweg een akoestische gitaar moeiteloos overeind zouden blijven. Maar juist de stevige inzet waarmee ze op Rivals worden gebracht, maakt het album de winnaar in de hardste categorie van de Edisons."

Dotan kreeg maandagavond een muziekprijs voor zijn song Home. The Common Linnets werden onderscheiden voor het album The Common Linnets in de categorie pop. 

Typhoon

Typhoon viel maandagavond twee keer in de prijzen. Hij kreeg aan het begin van de prijzenregen een Edison in de categorie hiphop, aan het einde van de prijsuitreiking kreeg hij voor Lobi Da Basi ook nog een Edison in de categorie beste album.

De rapper noemde dit in zijn dankwoord 'een enorme eer'. Typhoon: 'Wow, twee keer op een rij. Dat komt echt binnen. Het gaat om muziek en liefde, altijd."

Voordat Typhoon zijn prijs in ontvangst mocht nemen, werd een Edison in de categorie Alternative uitgereikt aan Thomas Azier voor zijn debuutalbum Hylas.

Vakjury

De Edisons gaan naar producties van bijzondere kwaliteit en worden toegekend door een onafhankelijke en vooraanstaande vakjury.

Naast voorzitter Leon Verdonschot bestond de jury dit jaar uit Angela Groothuizen (zangeres/coach), Joost Neelemans (iTunes), Tijs van Liemt (3FM), Roland Snoeijer (100procent NL), Joey Ruchtie (Eurosonic Noorderslag) en Job de Wit (freelance journalist).

Bløf

De Edisons worden sinds 1960 uitgereikt. Ze zijn daarmee de oudste muziekprijzen van Nederland.

In 2014 ontving Bløf de oeuvreprijs. "Bløf is geen band met een verzameling albums, Bløf is een band met een oeuvre", aldus de jury toen over de Zeeuwse Band. 

Sandra van Nieuwland kreeg vorig jaar de award in de categorie pop. De jury typeerde Van Nieuwland als een blijver. De Jeugd Van Tegenwoordig won een Edison in de categorie hiphop. Anouk kreeg de prijs voor beste album en Mr. Probz voor beste song.

Video: Edisons voor Kensington, Typhoon en The Lau