Nederland houdt van livemuziek en dat vertaalt zich in een onuitputtelijke lijst van concerten in de start van het jaar. NU.nl vist de krenten uit de pap en zet ze op een rijtje.

Nu het vaker wel dan niet stormt en de open haard iedere avond aan kan, puilt de Nederlandse concertagenda uit van interessante optredens. Zowel in de grootste arena's als de allerkleinste zalen valt er elke avond wel iets te beleven op het gebied van livemuziek.

Deze week staat Amsterdam vijf dagen in het teken van elektronisch festival 5 Days Off en komt superster Usher ook weer eens langs voor een grote show in de Ziggo Dome. Meer R&B is er in de Tolhuistuin, waar zangeres Tinashe haar eerste show in Nederland speelt.

In samenwerking met Podiuminfo presenteert NU.nl wekelijks een overzicht van de om en nabij tien leukste concerten van de week. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje.

Sam Smith - Maandag 2 maart, Heineken Music Hall, Amsterdam

Iets meer dan een jaar geleden speelde Sam Smith nog in een kleine zaal op Eurosonic in Groningen, maar inmiddels is dat ondenkbaar. Na onder meer een uitverkocht Paradiso en TivoliVredenburg staat de ‘mannelijke Adele’ deze week in de grote Heineken Music Hall.

Meer informatie concert Sam Smith

D’Angelo - Maandag 2 en dinsdag 3 maart, Paradiso, Amsterdam Donderdag 4 maart, TivoliVredenburg, Utrecht

Eind vorig jaar verscheen dan eindelijk een nieuw album van soulzanger D’Angelo: XX. De cd ontving louter positieve kritieken en ook de bijbehorende tv-optredens waren bijzonder indrukwekkend. Zijn laatste shows in Amsterdam waren zonder nieuw materiaal al meer dan de moeite waard, dus de concerten deze week belooft helemaal een succes te worden.

Meer informatie concerten D'Angelo

Usher - Woensdag 4 maart, Ziggo Dome, Amsterdam

Een van de meest tot de verbeelding sprekende R&B-supersterren is deze week ook weer eens in Nederland. Zijn laatste hits waren vooral samenwerkingen met grote dancenamen, maar de concerten van Usher staan natuurlijk ook in het teken van vroege hits als Burn, I Need A Girl en U Remind Me.

Meer informatie concert Usher

Dorian Concept / Binkbeats - Woensdag 4 maart, Melkweg, Amsterdam

De hoofdstad staat vanaf woensdag weer een kleine week in het teken van 5 Days Off. In de Melkweg en Paradiso zijn een tal van elektronische acts te zien, waaronder Dorian Concept die het feest aftrapt met een liveshow in de Melkweg. Op dezelfde avond is ook de muzikale tovenaar Binkbeats van de partij.

Meer informatie 5 Days Off

Raketkanon - Donderdag 5 maart, EKKO, Utrecht

Een tikje obscuurder (maar daarom niet minder leuk) is de Belgische band Raketkanon, dat het publiek standaard omver blaast met zijn liveshow. De band heeft net een tweede album uitgebracht en speelt een onnavolgbare mix van sludge en psychedelica. Niet voor tere zieltjes.

Meer informatie concert Raketkanon

Father John Misty - Donderdag 5 maart, Tolhuistuin, Amsterdam

Father John Misty, of Joshua Tillman zoals hij eigenlijk heet, verliet de populaire band Fleet Foxes om zich te focussen op zijn solocarriere en dat legt hem bepaald geen windeieren. Het dit jaar verschenen album I Love You, Honeybear wordt gezien als een van de beste platen van het jaar tot nu toe. Zijn show is dan ook stijf uitverkocht.

Meer informatie concert Father John Misty

Within Temptation - Vrijdag 6 maart, Parkstad Limburg Theater, Heerlen Zaterdag 7 maart, Musis Sacrum, Arnhem

De symfonische metalband Within Temptation (afgelopen jaar nog verantwoordeiljk voor een opmerkelijk duet met rapper Xzibit) speelt dit jaar een aantal bijzondere shows in Nederland. De groep trekt namelijk de theaters in en laat het vuurwerk en spektakel even achterwege. De stem van Sharon den Adel zal tijdens uitgeklede versies van de liedjes nog beter tot zijn recht komen.

Meer informatie concerten Within Temptation

Fink - Vrijdag 6 t/m maandag 9 maart Groningen, Zeewolde, Tilburg, Utrecht

De Britse singer-songwriter Fink is altijd een graag geziene gast in Nederland en zijn concerten verkopen dan ook steevast uit hier. Naast een optreden op Where The Wild Things Are (waar hij het grootste podium afsluit) is de muzikant ook in Tilburg en Groningen te zien deze week.

Meer informatie concerten Fink

Tinashe - Vrijdag 6 maart, Tolhuistuin Amsterdam

Met Aquarius bracht de Amerikaanse R&B-zangeres Tinashe een van de beste platen van 2014 uit. Of ze het live ook waar kan maken is nog even de vraag aangezien dit haar eerste show ooit in Nederland wordt, maar dat komt ongetwijfeld goed. Tinashe is een van de grootste talenten ter wereld momenteel.

Meer informatie concert Tinashe

Nina Kraviz - Vrijdag 6 maart, Doornroosje, Nijmegen

De ster van Nina Kraviz is sinds een paar jaar flink rijzende en dat vertaalt zich in steeds grotere shows. Na succesvolle optredens op onder meer Lowlands en Amsterdam Dance Event, is deze week TivoliVredenburg in Utrecht aan de beurt.

Meer informatie concert Nina Kraviz

Dit is natuurlijk maar een kleine selectie van het concertaanbod in Nederland. Voor een volledig overzicht kun je terecht bij de concertagenda van Podiuminfo.