Sam Smith en Ed Sheeran zijn woensdagavond de grote winnaars van de Brit Awards 2015 geworden. Ze namen ieder twee awards in ontvangst in de Londense 02 Arena.

Singer-songwriter Sam Smith kreeg awards voor Global Success en voor beste Britse nieuwkomer. Hij was genomineerd voor vijf awards.

Ed Sheeran won British Album of the Year voor X en beste Britse mannelijke solo-artiest. Hij maakte in vier categorieën kans op een prijs. Singer-songwriter Paloma Faith werd de beste Britse vrouwelijke solo-artiest.

Andere ‘Britse' Brit Awards gingen naar Mark Ronson (voor beste single voor Uptown Funk), One Direction (British Artist Video of the Year), Royal Blood (Beste Britse Groep).

Taylor Swift

Op internationaal vlak won Taylor Swift voor de eerste keer een Brit Award voor beste vrouwelijke solo-artiest. "Ik speel al acht jaar shows in Engeland en dit is mijn eerste Brit Award", reageerde ze enthousiast.

Pharrell Williams kreeg een beeldje voor best mannelijke solo-artiest. Hij was niet aanwezig tijdens de 35e editie van de belangrijkste muziekprijzen van Groot-Brittannië om de prijs in ontvangst te nemen maar had wel een videoboodschap waarin hij vooral zijn fans bedankte. De Foo Fighters kregen een award voor beste internationale groep.

Optredens

Naast prijswinnaars was er woensdagavond in de 02 Arena ook aandacht voor optredens van topartiesten. Zo stonden onder anderen Sam Smith, Taylor Swift, Take That en Ed Sheeran op het podium. Kanye West, die werd aangekondigd door zijn vrouw Kim Kardashian, gaf een verrassingsoptreden en Madonna sloot de avond af.

Madonna viel tijdens haar optreden achterover van een trap, maar kon de show voortzetten zonder blessures.

Video: Smith en Sheeran grote winnaars BRIT Awards

Video