De Amerikaanse trompettist en jazzlegende Clark Terry is zaterdag op 94-jarige leeftijd overleden. De carrière van de musicus die in de groepen van onder meer Duke Ellington, Count Basie en Quincy Jones speelde en daarnaast tal van eigen combo’s leidde, omvatte zeven decennia.

Terry is op meer dan negenhonderd plaatopnamen te horen en kreeg bij het grote publiek in de Verenigde Staten bekendheid met zijn rol in de band van NBC’s populaire Tonight Show.

"Onze geliefde Clark Terry heeft zich aangesloten bij de hemelse bigband waar hij zingt en speelt met de engelen'', schrijft Terry’s weduwe Gwen zondag op de website en de Facebookpagina van de trompettist. ''Hij heeft ons vredig verlaten, omgeven door familie, studenten en vrienden.''

Terry werd in 1940 geboren in St Louis, Missouri. Hij begon op de middelbare school trompet te spelen en kreeg eind jaren veertig via gastoptredens bij onder meer Charlie Barnet, Charlie Ventura en Eddie ‘Cleanhead’ Vinson een vaste plek in het orkest van Count Basie.

Inspiratiebron

Vervolgens ‘promoveerde’ hij in 1951 naar de groep van Duke Ellington bij wie hij gedurende de jaren vijftig bleef spelen. Ondertussen maakte hij opnamen met talloze anderen, zoals Dinah Washington, Ella Fitzgerald, Rosemary Clooney en Theloneous Monk en was hij een inspiratiebron voor velen, onder wie Miles Davis.

Vanaf de jaren zestig was Terry een gevestigde naam in de jazz die met talloze groten samenwerkte en tientallen albums onder zijn eigen naam opnam. Hij was vaak in ons land op het North Sea Jazz Festival te horen, het laatst in 2002.