Het ging ontzettend snel met Jett Rebel. Een jaar geleden was hij nog tamelijk onbekend en zaterdagavond stond hij al in een uitverkochte Heineken Music Hall (HMH).

De opmars van Jelte Tuinstra alias Jett Rebel is ongekend en wellicht enkel te vergelijken met het succes van Caro Emerald, toen zij vijf jaar geleden net doorbrak. Qua plaatverkoop blijft Jett Rebel nog ver achter bij die zangeres, maar zijn debuutalbum Hits For Kids is dan ook net vier maanden oud.

Nu heeft Jett Rebel al ruim voor zijn eerste echte album verscheen de EP's Venus en Mars uitgebracht (vorig jaar gebundeld tot een langspeler) en hij had hitjes met de singles Tonight en Louise. Waar hij zich vooral manifesteerde, was op de Nederlandse poppodia en op de festivals.

De gemaakte kilometers, de nieuwe vriendschappen en de opgedane ervaringen komen tot uiting tijdens het optreden van Jett Rebel in de HMH, dat als een vroege mijlpaal in de carrière van de jonge muzikant gezien kan worden. Hij glimlacht zo trots als een pauw wanneer het grote rode gordijn opengeschoven wordt.

Bobline

Jett Rebel hangt aan kabels aan het plafond en bungelt boven het podium. Zijn gezicht is verborgen achter een zwarte retro-zonnebril (zoals John Lennon die vaak droeg) en zijn hoofd is getooid met een zwarte pruik met bobline (denk aan Uma Thurman in Pulp Fiction), waardoor hij enige gelijkenis vertoont met Brian Molko van Placebo.

De pruik gaat pas na ruim een half uur af, als hij bezig is met het nummer Mary-An. In de tussentijd heeft hij al een goede indruk van zijn muzikale kwaliteiten gegeven. Zowel introvert en liefelijk tijdens When She's Older als speels en uitdagend tijdens Sunshine. Hij staat ruim tweeënhalf uur op het podium, maar heeft weinig nodig om te overtuigen.

Jett Rebel geeft concert in Heineken Music Hall

Jett Rebel trad zaterdag op in de Heineken Music Hall. © NU.nl/Alphons Nieuwenhuis
Tot nu toe manifesteerde de zanger zich vooral bij de Nederlandse poppodia en op de festivals. Extravagant De ster van Jett Rebel rees razendsnel en het einde lijkt nog niet in zicht. Singles Tonight en Louise slaan een brug tussen glamrock, pop en funk, worden gedraaid op alle grote radiostations en de extravagante Jelte Tuinstra is een graag geziene gast bij De Wereld Draait Door en Giel Beelen. Na de EP's Mars en Venus verscheen op 30 oktober 2014 zijn debuutalbum en trapte Jett twee weken later zijn clubtour af: bijna twintig shows, waaronder een uitverkocht Paradiso, eindigende in de Heineken Music Hall op 21 februari 2015. © NU.nl/Alphons Nieuwenhuis
De gemaakte kilometers en de opgedane ervaringen komen tot uiting tijdens het optreden van Jett Rebel in de HMH. Extravagant De ster van Jett Rebel rees razendsnel en het einde lijkt nog niet in zicht. Singles Tonight en Louise slaan een brug tussen glamrock, pop en funk, worden gedraaid op alle grote radiostations en de extravagante Jelte Tuinstra is een graag geziene gast bij De Wereld Draait Door en Giel Beelen. Na de EP's Mars en Venus verscheen op 30 oktober 2014 zijn debuutalbum en trapte Jett twee weken later zijn clubtour af: bijna twintig shows, waaronder een uitverkocht Paradiso, eindigende in de Heineken Music Hall op 21 februari 2015. © NU.nl/Alphons Nieuwenhuis
Ondanks dat Jett Rebel de ster van de avond is, gunt hij de dames uit zijn band enkele vocale hoofdrollen. Extravagant De ster van Jett Rebel rees razendsnel en het einde lijkt nog niet in zicht. Singles Tonight en Louise slaan een brug tussen glamrock, pop en funk, worden gedraaid op alle grote radiostations en de extravagante Jelte Tuinstra is een graag geziene gast bij De Wereld Draait Door en Giel Beelen. Na de EP's Mars en Venus verscheen op 30 oktober 2014 zijn debuutalbum en trapte Jett twee weken later zijn clubtour af: bijna twintig shows, waaronder een uitverkocht Paradiso, eindigende in de Heineken Music Hall op 21 februari 2015. © NU.nl/Alphons Nieuwenhuis
De zanger presenteerde zich zaterdag zowel intovert en lieflijk als speels en uitdagend. © NU.nl/Alphons Nieuwenhuis

Kusjes

Een van de beste liedjes van zijn debuutalbum, het sensuele Underneath The Sheets, zit bijvoorbeeld al in het eerste uur van de show. "Willen jullie mijn liefje zijn vanavond?", vraagt Jett Rebel op quasi-onschuldige wijze aan de uitverkochte concertzaal. "Dan geef ik jullie kusjes op fijne plekjes."

De liedjes van Jett Rebel bestaan uit puzzelstukjes van popmuziek uit de jaren '70 en '80. Vooral de vele stijlelementen van Prince zijn direct herkenbaar, maar Jett Rebel laat ook horen geluisterd te hebben naar uiteenlopende artiesten als Stevie Wonder, T-Rex, Foreigner, Todd Rundgren, Yes, Paul McCartney solo en Genesis.

Hoofdrollen

Ondanks dat Jett Rebel de ster van de avond is, gunt hij de dames uit zijn band enkele vocale hoofdrollen, waaronder de nieuwe percussioniste. Zanger Marnix Dorrestein (die het album Kersvers van Herman van Veen produceerde) zingt twee nummers mee en gitarist Pablo van de Poel van DeWolff vertoont tevens zijn talenten.

Het snarenspel van Van de Poel, Rebel en Lorijn von Piekartz in het nummer Louise is een lichte vorm van zelfbevlekking, nadat Jett Rebel eerder op de avond, naar eigen zeggen al een poging doet de zaal naar een 'orgastisch hoogtepunt' te brengen. Maar eigenlijk is de show een aaneenrijging van hoogtepunten.