Nederland houdt van livemuziek en dat vertaalt zich in een onuitputtelijke lijst van concerten in de start van het jaar. NU.nl vist de krenten uit de pap en zet ze op een rijtje.  

Nu het vaker wel dan niet stormt en de open haard iedere avond aan kan, puilt de Nederlandse concertagenda uit van interessante optredens. Zowel in de grootste arena’s als de allerkleinste zalen valt er elke avond wel iets te beleven op het gebied van livemuziek.

Deze week keren indie darlings The Decemberists terug voor twee shows in Nederland, gaat Anouk voor het grotere werk (twee keer Ziggo Dome) en verzorgt ook singer-songwriter Dotan een bijzondere show in de hoofdstad.

In samenwerking met Podiuminfo presenteert NU.nl wekelijks een overzicht van de om en nabij tien leukste concerten van de week. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje.

Bear’s Den - Maandag 23 februari, Melkweg, Amsterdam
Timing is alles: de Engelse folkband Bear’s Den past perfect bij deze koude winterdagen. Voor fans van bands als Mumford & Sons niet te missen deze show. Goed nieuws ook voor degenen die 's avonds geen tijd of geld hebben: overdag speelt de groep een gratis instore in platenzaak Concerto.

Meer informatie concert Bear’s Den

Curtis Harding - Dinsdag 24 februari, Paradiso, Amsterdam
De soulbelofte van het moment is zanger Curtis Harding. Hij begon als achtergrondzanger bij Cee Lo Green en maakte een uitstapje naar de rockscene, maar is nu weer bij zijn roots beland. Gelukkig maar, aangezien debuutplaat Soul Power vol prachtige songs staat. Niet voor niets nu al toe aan de grote zaal van Paradiso.

Meer informatie concert Curtis Harding

The Decemberists - Maandag 23 februari, Paradiso, Amsterdam / Woesndag 25 februari, Doornroosje, Nijmegen
Het was even stil rond de Amerikaanse band The Decemberists, maar met What A Terrible World, What A Beautiful World is er na vier jaar gelukkig weer een nieuwe plaat. De groep is wereldwijd een van de meest gewaardeerde indiebands en staat bekend om zijn bijzonder symphatieke concerten met veel publieksinteractie.

Meer informatie concerten The Decemberists

In This Moment - Donderdag 26 februari, TivoliVredenburg, Utrecht
Het heeft meer dan tien jaar geduurd sinds de oprichting van de band, maar deze week is het eindelijk zover: het eerste eigen concert van de female fronted metalband In This Moment op Nederlandse bodem. Eerder kwamen ze wel langs (bijvoorbeeld als voorprogramma van Limp Bizkit), maar nu kunnen de fans eindelijk eens uit hun dak op een volwaardige show.

Meer informatie concert In This Moment 

Memphis Maniacs - Vrijdag 27 februari t/m zaterdag 28 maart, Den Haag, Haarlem, Breda, Eindhoven en meer
Een Nederlandse band die de tijdsgeest perfect door heeft is Memphis Maniacs. Albums uit brengen doen ze niet aan, maar liveshows spelen des te meer. De groep speelt live mash-ups van bekende nummers en doet dat al jaren bijzonder succesvol. Na megashows in Eindhoven vorig jaar, volgt in 2015 weer een uitgebreide clubtour.

Meer informatie tournee Memphis Maniacs

Lucas Hamming / Sunday Sun - Vrijdag 27 februari, De Vorstin, Hilversum / Zaterdag 28 februari, Simplon, Groningen
Twee van de meest veelbelovende Nederlandse acts gaan samen op tournee. Lucas Hamming gooide hoge ogen tijdens het programma De Beste Singer-songwriter van Nederland en Sunday Sun kan met I Call You Honey ook deze zomer nog wel eens een leuke hit scoren. Nu nog te zien in relatief kleine zalen.

Meer informatie concerten Lucas Hamming / Sunday Sun

John Coffey - Vrijdag 27 februari, 013, Tilburg
In bepaalde kringen is John Coffey al jaren een grote naam, maar met de release van het nieuwe album The Great News lijkt een nog veel grotere doorbraak dichterbij dan ooit. De liveshows van de groep staan sowieso garant voor een ongelofelijke chaos. Een avondje gitaargeweld en schreeuwende fans.

Meer informatie concert John Coffey

Anouk - Donderdag 26 en zaterdag 28 februari, Ziggo Dome, Amsterdam
Deze zomer is Nederlands trots Anouk voor het eerst in lange tijd weer eens op heel veel festivals te bewonderen, maar voor het zover is volgen nog twee eigen megaconcerten. De zangeres verkocht de grote Ziggo Dome tweemaal met gemak uit en brengt daar ongetwijfeld een mooie combinatie van oude hits met het nieuwe wat meer ingetogen werk.

Meer informatie concerten Anouk

The Magician - Vrijdag 27 februari, TivoliVredenburg, Utrecht
De naam The Magician doet misschien niet bij iedereen direct een belletje rinkelen, maar de kans is redelijk groot dat je ergens de afgelopen jaren een dansje gewaagd hebt op zijn remix van I Follow Rivers (Lykke Li). Na een succesvolle show in Amsterdam eerder dit jaar is nu Utrecht aan de beurt.

Meer informatie concert The Magician

Dotan - Zaterdag 28 februari, Carre, Amsterdam
Dotan is niet te stoppen, zo lijkt het in ieder geval. Nadat hij in 2014 praktisch elk poppodium in Nederland uitverkocht, is er dit jaar ruimte voor een paar bijzondere shows. Zo gaat hij deze week ongetwijfeld voor kippenvel zorgen in het Amsterdamse theater Carre. Nu hij ook in Belgie, Engeland en Amerika populair wordt, waarschijnlijk een van de weinige kansen om een eigen concert te zien hier dit jaar.

Meer informatie concert Dotan

Dit is natuurlijk maar een (zeer) kleine selectie van het concertaanbod in Nederland. Voor een volledig overzicht kun je terecht bij de concertagenda van Podiuminfo.