Don McLean onthult waarover lied American Pie gaat

Al tientallen jaren breken velen zich het hoofd over de vraag waar het lied American Pie van Don McLean over gaat, maar aan de onzekerheid komt in het voorjaar een einde.

De nu 69-jarige Amerikaanse zanger en tekstschrijver zal de betekenis in april onthullen, als het manuscript van het in 1971 geschreven lied wordt geveild. Er wordt volgens de BBC een opbrengst verwacht van omgerekend 1,3 miljoen euro.

McLean heeft eerder erkend dat het begin van het lied over de dood van zanger Buddy Holly in februari 1959 gaat. Hij heeft verder alleen losgelaten dat het nummer ook voor een deel over zijn jeugd gaat.

Velen denken dat een groot deel van het lied betrekking heeft op de sociale onrust in de jaren zestig. McLean zegt dat geen van de vele interpretaties die over het nummer zijn geschreven, van zijn eigen hand is.

American Pie, dat zes coupletten kent en acht en een halve minuut duurt, geldt als het bekendste lied van McLean. Het werd in 2001 door de RIAA, de organisatie van de Amerikaanse muziekindustrie, uitgeroepen tot Song van de Eeuw. Het manuscript telt zestien pagina's.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie