Subtiele zanglijnen bij Ladies Of Soul in Ziggo Dome

De eerste van drie avonden Ladies Of Soul startte donderdagavond in de Ziggo Dome, waarbij subtiele zanglijnen werden geprefereerd boven vocaal geweld. 

Het concept is eenvoudig, maar het blijkt een schot in de roos: waar Vrienden Van Amstel een lofzang op de popklassiekers van Nederlandse bodem is, is Ladies Of Soul een viering van oude soulhits en de diverse latere liedjes die daaruit zijn voortgekomen.

Sterzangeressen Glennis Grace, Trijntje Oosterhuis, Edsilia Rombley, Berget Lewis en saxofoniste Candy Dulfer staan drie avonden in de Amsterdamse Ziggo Dome met het repertoire dat hun eigen muzikale smaak heeft vormgegeven. Het zijn dan ook vooral soulclassics die de revue passeren.

In een sfeervol decor met twee verlichte showtrappen zingen Grace, Oosterhuis, Rombley en Lewis zowel afwisselend als gezamenlijk hits die je kent van artiesten als Whitney Houston, Gladys Knight, Dionne Warwick en Chaka Khan. Dulfer speelt vooral her en der een zanglijn op haar sax.

Mannen

Hoewel Ladies Of Soul vooral een avondje uit is voor de dames, zoals al snel blijkt uit de samenstelling van het publiek, worden ook de mannelijke soulsterren geëerd, met name Stevie Wonder. Tevens komen er liedjes voorbij van grootheden als Marvin Gaye, Luther Vandross en Bob Marley (zwoele versie van Redemption Song).

Ook krijgen de ladies op het podium af en toe wat versterking van mannelijke vocalisten, zij het gering. Het aantal gastartiesten is best bescheiden, maar gezien de vele medleys en duetten tussen leden van de groep onderling zou dat ook alleen maar onrust wekken. De balans is hier goed.

De Vlaamse zangeres Natalia wordt duidelijk niet herkend door een groot deel van de Ziggo Dome, maar haar stem is een aanvulling op die van de andere zangeressen. Een leuke toevoeging is het gastoptreden van Sheila E, die ook haar drumstel heeft meegenomen. Tijdens dit segment straalt Dulfer het meest, afwijkend van de brave zanglijnen.

Tour de force

Wie vreest dat Ladies Of Soul vooral een vocale tour de force is tussen Grace, Oosterhuis, Rombley en Lewis, wordt al gauw gerustgesteld. Zo af en toe laten de dames horen wat ze in huis hebben, wat beslist indrukwekkend genoemd mag worden, maar de toonladders worden thuisgelaten.

Het wordt al gauw duidelijk dat elke zangeres haar eigen kracht heeft, al komt Berget Lewis overal mee weg. Van laag naar hoog en terug, Lewis fietst overal tussendoor met haar imponerende stemgeluid. Haar vocalen klinken wel iets te doorleefd voor Meghan Trainors All About That Bass, maar Rombley vult haar hier goed aan.

Recentere hits blijken minder aan te slaan bij het publiek. Het bijna tien jaar oude Crazy van Gnarls Barkley krijgt nog een goede respons, maar actuelere hits van Beyoncé en Jason Derulo worden niet erg warm onthaald. Glennis Grace laat wel haar raptalent blijken in een hiphopmedley met Rombley. Maar uiteindelijk draait het om de soul.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter
Tip de redactie