Met een sterke live reputatie en krachtige rock albums zou je denken dat de Danko Jones al lang de juiste koers volgt. Maar volgens frontman Danko Jones heeft het trio pas met het nieuwe album Fire Music focus gevonden.

"Natuurlijk vind ik Rock and Roll Is Black and Blue nog een goed album, maar in vergelijking met Fire Music lijkt het alsof de focus mist."

De hardrockgroep Danko Jones begint in 1996. In eerste instantie wil de band geen albums uitbrengen, maar bekendheid verwerven via de reputatie van zijn liveshows.

Uiteindelijk laten de Canadezen dat plan varen en nemen ze in 1998 hun eerste EP op. Met Fire Music is Danko Jones alweer aan zijn zevende studioalbum toe.

Body Bags

Volgens zanger en gitarist Danko Jones brengt het nummer Body Bags het schrijfproces op gang. "Dit lied zette de toon voor het album. Het is eigenlijk nog steeds mijn favoriete nummer. Ik stelde mij voor dat het hele album zo zou klinken."

Bassist John Calabrese vult aan: "En zo klinkt Fire Music." Danko Jones vervolgt: "Natuurlijk schieten enkele nummers een andere kant op, maar Body Bags gaf echt de richting aan."

Doordat veel liedjes vanuit dezelfde inspiratiebron zijn geschreven, hebben ze met elkaar te maken. "Wij kregen er echt een goed gevoel over toen de nummers af waren," vertelt de Canadees. Het proces van nummers maken voor het vorige album verliep namelijk heel anders.

"Wij schreven zo'n veertig nummers met het idee dat wij het onszelf zo makkelijk zouden maken. Met veertig ideeën moet je makkelijk een album kunnen maken." De band was de essentie kwijt geraakt, concludeert Danko Jones.

Gitaargeluid

Danko Jones werkt voor Fire Music samen met producer Eric Ratz. Volgens bassist John Calabrese zorgt de samenwerking ervoor dat Danko Jones eindelijk het juiste gitaargeluid heeft gevonden. "Eric Ratz is heel goed in het creëren van het juiste gitaargeluid en dat maakte vooral Danko enthousiast. "

De frontman stemt hiermee in: "Het gitaargeluid vind ik altijd heel belangrijk. Ik wil niemand beledigen, maar op de eerdere albums klonken de gitaren vaak net niet goed genoeg."

De muzikant denkt dat het ook te maken heeft met de hoeveelheid tijd die de band in het opnameproces stopte. "Eerst werkten wij vooral met deadlines, omdat de band op tour moest en omdat er andere dingen op de planning stonden", aldus Danko Jones.

"Bij Fire Music zeiden wij voor het eerst dat niets of niemand er tussen mocht komen. Zo kon ik de tijd nemen en ontstonden er geen zorgen over de plaat."