Chris Slade zit achter de drums als AC/DC op 5 mei aanstaande in de Gelredome aan zijn Europese tournee begint. 

De slagwerker, die tussen 1990 en 1994 ook al bij de Australische hardrockers speelde, vervangt gedurende de hele wereldtournee van dit jaar Phil Rudd.

Rudd is nog volop verwikkeld in een rechtszaak over diverse beschuldigingen en mag Nieuw-Zeeland vooralsnog niet verlaten.

AC/DC, dat afgelopen zondag ook al het Grammy Awards gala opende met Slade als vervangende drummer, maakte woensdag de Noord-Amerikaanse tak van de wereldtournee bekend. Bij die gelegenheid werd ook de samenstelling van de groep duidelijk.

Stevie Young

Behalve oudgedienden zanger Brian Johnson, gitarist Angus Young en bassist Cliff Williams, zijn dat gitarist Stevie Young - die sinds voorjaar 2014 zijn oom Malcolm Young vervangt, die om gezondheidsredenen de band moest verlaten - en nu dus Chris Slade op de plek van Phil Rudd.

Eind november 2014 verscheen het vijftiende studioalbum van AC/DC, Rock or Bust, waarop Rudd overigens nog wel als drummer te horen is. Rock or Bust bereikte in elf landen de eerste plaats van de albumlijst - in Nederland kwam de plaat in de top 10.

Schooluniform

AC/DC werd in 1973 opgericht door de broers Malcolm en Angus Young, beiden gitaristen. Laatstgenoemde, die al vele jaren in Nederland woont, gaf de band een herkenbaar gezicht door tot op de dag van vandaag op te treden in een schooluniform, compleet met korte broek.

AC/DC, dat de humor altijd hoog in het vaandel heeft gehad, brak eind jaren zeventig door met hits als Whole Lotta Rosie en Highway to Hell en groeide uit tot een van de grootste hardrockbands ter wereld. Zomer 2009 speelde de groep voor het laatst in ons land; in de Amsterdam ArenA.

Drummer Phil Rudd is al geruime tijd in opspraak. Begin november moest hij voor de rechtbank verschijnen op beschuldiging van opdracht tot moord. Daarvan is hij inmiddels vrijgesproken, maar aanklachten wegens doodsbedreiging en drugsbezit lopen nog.