Nederland houdt van livemuziek en dat vertaalt zich in een onuitputtelijke lijst van concerten in de start van het jaar. NU.nl vist de krenten uit de pap en zet ze op een rijtje.

Nu het vaker wel dan niet stormt en de open haard iedere avond aan kan, puilt de Nederlandse concertagenda uit van interessante optredens. Zowel in de grootste arena’s als de allerkleinste zalen valt er elke avond wel iets te beleven op het gebied van livemuziek.

Deze week staat de Ziggo Dome vooral in het teken van Ladies of Soul, die daar maar liefst drie avonden spelen. Utrecht krijgt het IJslandse wonderkind Olafur Arnalds op bezoek, Jack Black doet Tilburg aan met zijn band Tenacious D. en twee bijzondere festivals trekken door het land.

In samenwerking met Podiuminfo presenteert NU.nl wekelijks een overzicht van de om en nabij tien leukste concerten van de week. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje.

Tenacious D. - Maandag 9 februari, 013, Tilburg
Niet zo heel lang geleden stond Tenacious D. nog in TivoliVredenburg en Paradiso, maar het zijn goede tijden voor de fans van het komische rockduo. Deze week laten Kyle Gass en Jack Black in Tilburg hits als Tribute horen. Populair zijn de twee in ieder geval zeker: ook deze show is weer stijf uitverkocht.

Meer informatie concert Tenacious D.

Fedde Le Grand - Maandag 9 en dinsdag 10 februari, Carre, Amsterdam
De Nederlandse DJ Fedde Le Grand is bezig met een bijzondere serie concerten. Afgelopen week begon hij aan een serie van zes shows in Koninklijk Theater Carre in de hoofdstad. Voor de gelegenheid werkt hij samen met dansgezelschap GRAND. Voor beide concerten zijn nog een aantal tickets beschikbaar.

Meer informatie concerten Fedde Le Grand

OK Go - Dinsdag 10 februari, Paradiso, Amsterdam
De kans is groot dat je ooit wel eens een videoclip van de Amerikaanse band OK Go gezien hebt, aangezien die stuk voor stuk briljant zijn en altijd viral gaan. Zoals bijvoorbeeld die van Here It Goes Again, waarin ze dansen op loopbanden. Muzikaal zweeft het ergens tussen rock en powerpop. Afgelopen jaar verscheen het album Hungry Ghosts.

Meer informatie OK Go

Cross-Linx - Woensdag 11 t/m zaterdag 14 februari Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Groningen
Het rondreizende festival Cross-Linx strijkt deze week weer neer in vier grote steden. Cross-Linx legt een verbinding tussen nieuwe avant-garde popmuziek en klassiek. Dit jaar staan onder meer Britse elektronische muzikant Squarepusher en The National-gitarist Bryce Dessner, die zelf ook klassieke stukken componeert, op het programma.

Meer informatie Cross-Linx 2015

Paloma Faith - 12 februari, Paradiso, Amsterdam / 13 februari, TivoliVredenburg, Utrecht
Nederlandse fans van Paloma Faith hadden het tot voor kort niet heel makkelijk. De zangeres, die inmiddels zes jaar actief is en drie albums uitbracht, speelde nog maar twee keer in Nederland. Deze week komt ze dat aantal verdubbelen met shows in Amsterdam en Utrecht. Populair blijkt ze ook wel: de shows verkochten razendsnel uit.

Meer informatie concerten Paloma Faith

Ladies of Soul - Donderdag 12 t/m zaterdag 14 februari, Ziggo Dome, Amsterdam
Afgelopen jaar sloegen Trijntje Oosterhuis, Edsilia Rombley, Glennis Grace, Berget Lewis en Candy Dulfer voor het eerst de handen ineen om de avondvullende show Ladies of Soul neer te zetten. Dit jaar doen ze er een schepje bovenop met een derde concert. Naast een grote liveband komen er ook diverse special guests mee.

Meer informatie concert Ladies of Soul

Stukafest - Dinsdag 10 t/m donderdag 26 februari / O.a. Leiden, Nijmegen, Groningen, Rotterdam
De aftrap van Stukafest 2015 zit er inmiddels op, maar het rondreizende Studentenkamerfestival strijkt nog in een tal van steden neer. In kleine kamers vinden concerten, dansvoorstellingen en meer plaats. Het programma kent dit jaar ook veel grote namen met onder meer Spinvis, Guido Weijers en Howard Komproe.

Meer informatie Stukafest 2015

Milky Chance - 12 februari, Doornroosje, Nijmegen / 13 februari, Melkweg, Amsterdam
2014 was het jaar van het Duitse duo Milky Chance. De twee scoorden een megahit met het nummer Stolen Dance en speelden onder meer voor een bomvolle tent op Lowlands. Maar debuutplaat Sadnecessary lag een jaar eerder al in de schappen en is nu klaar om net zo groot te worden. Beide shows zijn uitverkocht.

Meer informatie concerten Milky Chance

Dilllon Francis - Zaterdag 14 februari, Melkweg, Amsterdam
In thuisland Amerika behoort Dillon Francis al tot de grote nieuwe namen in dance, maar ook Europa begint langzaam voor de producer te vallen. Eind vorig jaar verscheen ook hier zijn debuutalbum Money Sucks, Friends Rule, waarop de Nederlandse Martin Garrix ook een van producties verzorgt. Verder werkte hij onder meer met festivalveteraan Major Lazer.

Meer informatie concert Dillon Francis

Olafur Arnalds - Zondag 15 februari, TivoliVredenburg, Utrecht
De IJslandse componist Olafur Arnalds is op zijn zachtst gezegd een bezig baasje. Dit jaar verschijnen er maar liefst drie albums van zijn hand: de soundtrack van Broadchurch, The Chopin Project (met pianiste Alice Sara Ott) en nieuw werk van Kiasmos, zijn technoproject. Verwacht in Utrecht ‘gewoon’ het beste van zijn modern klassieke composities.

Meer informatie concert Olafur Arnalds

Dit is een kleine selectie van het concertaanbod in Nederland. Voor een volledig overzicht kun je terecht bij de concertagenda van Podiuminfo.