Zangeres Willeke Alberti heeft maandagavond de Frans Banninck Cocq Penning ontvangen.

Zij kreeg de erepenning van de stad Amsterdam aan het slot van een gala-avond ter ere van haar zeventigste verjaardag en haar zestigjarige podiumjubileum van burgemeester Eberhard van der Laan.

De Frans Banninck Cocq Penning werd in 1996 ingesteld en wordt gegeven aan personen die zich gedurende langere tijd zeer vriendelijk hebben gemaakt voor de hoofdstad.

De prijs is vernoemd naar de voormalige burgemeester van Amsterdam die staat afgebeeld op de Nachtwacht van Rembrandt.

Van der Laan prees Alberti voor haar veelzijdige carrière waarin ze steeds nieuwe wegen durfde in te slaan. "Je hebt een aanstekelijk optimistische inslag. En je bent in staat gebleken het Jordanese gevoel over te brengen aan een nieuwe generatie."

Homomoeder

Daarnaast prees de burgemeester haar werkzaamheden voor de Willeke Alberti Foundation, die zich inzet voor ouderen en gehandicapten. "En je bent en blijft de koningin-moeder der homo's." Hierop volgde een staande ovatie van de zaal. "Amsterdam is je zo erkentelijk voor alles wat je voor de stad en Nederland hebt gedaan."

Burgemeester Eberhard overhandigde Alberti ook een bos bloemen en een persoonlijke brief van koningin Máxima. De vorstin kon niet op het gala aanwezig zijn omdat zij en koning Willem-Alexander maandag hun kanten huwelijksfeest vieren.

Aubade

Een bijna vol Carré zong Alberti bij aanvang van het gala toe. Een paar fans zetten na het eerste nummer Lang zal ze leven in, waarna de hele zaal meteen mee ging. Alberti nam de aubade bescheiden en blozend in ontvangst.

Alberti zong daarna bijna drie uur lang een groot aantal hoogtepunten uit haar imposante carrière. Er werd door het publiek meegezongen, geklapt en gedeind, wat de bijeenkomst ondanks alle aanwezige BN'ers - onder wie Linda de Mol en theatermecenas Joop van den Ende - een informele sfeer gaf.

In de voorstelling werd ook veel aandacht besteed aan volkszanger Willy Alberti. De vader van Willeke overleed dertig jaar geleden. Door middel van filmpjes en anekdotes die de zangeres vertelde was hij toch aanwezig op de avond.

Gastoptredens

Ook zong de jarige artieste, samen met archiefbeelden van Willy en haar zoon Johnny de Mol, twee van haar bekendste nummers: De glimlach van een kind en Niemand laat zijn eigen kind alleen. Aan het slot van deze bijzondere 'reünie' van de drie generaties was Alberti zichtbaar geroerd.

Andere gastoptredens waren er van Paul de Leeuw, André van Duin, Tonny Eyk en Jenny Arean. Ook besteedde Alberti ruimschoots aandacht aan overleden vrienden uit haar lange carrière, zoals Robert Long, Ramses Shaffy, Willem Ruis en Toon Hermans. 

Het bijzondere concert wordt dinsdag nogmaals ten gehore gebracht in theater Carré.