Jarenlang vrijwel 24 uur per dag met elkaar muziek maken is voor menig artiest een surrealistische ervaring. Zo ook voor de Noorse folkpopband Katzenjammer, waarvan bandleden langzaam hun eigen identiteit kwijtraakten. 

Voor het derde album Rockland, dat in januari uitkwam, moesten de vier vrouwen even los van elkaar zichzelf weer te vinden. "Hierdoor heeft het album een gevoel van vrijheid gekregen", zegt Anne Marit Bergheim.

Katzenjammer bestaat uit de muzikanten Turid Jørgensen, Solveig Heilo, Marianne Sveen, and Anne Marit Bergheim.

De vier vrouwen ontmoeten elkaar terwijl ze muziek studeren in Oslo. Drie jaar na de start van Katzenjammer in 2005 komt het debuutalbum Le Pop. Het onofficiële vijfde lid van Katzenjammer is de songwriter Mats Rybø, die vaak nummers voor de band schrijft. 

Constant weg

Sinds het eerste album is Katzenjammer constant op tour. "Wij zijn bekend komen te staan als liveband en daar zijn wij trots op," zegt Marianne Sveen.

"Tijdens het touren heeft de band zelfs twee albums uitgebracht." Maar het vele touren eist zijn tol. Voor het derde album willen de vier vrouwen tijd inplannen om liedjes te schrijven en pauze nemen van de Katzenjammer-levensstijl. "Wij zouden onze eigen paden volgen om nummers te schrijven en daarna zouden wij weer samenkomen om het aan elkaar te laten horen."

De albumtitel Rockland slaat terug op een van de liedjes op de plaat. Anne Marit Bergheim legt uit: "Het is voor ons normaal om een songtitel als albumtitel te gebruiken. Wij namen de lijst door en bij Rockland dachten wij: ja natuurlijk. De teksten, geschreven door Mats Rybø, zijn in zekere zin geschreven naar Katzenjammer toe en voor Katzenjammer." 

Allen Ginsberg

Rockland is een inrichting uit het gedicht Howl van Allen Ginsberg en Anne Marit vergelijkt het instituut met de band. "Katzenjammer kun je ook zien als een gesloten instituut. Het is een beetje vreemd en een beetje anders, maar wij begrijpen elkaar in deze wereld. Ik zie het als ons universum in deze wereld en zo voelt het ook soms."

De Noorse band staat erom bekend dat de bandleden veel verschillende instrumenten gebruiken. Ook op Rockland hoor je dat terug. Volgens Anne Marit Bergheim wordt een instrument zo nooit saai.

"Wanneer je een instrument bespeelt, doe je dat op een gegeven moment misschien op een bepaalde manier." In Katzenjammer roteren de bandleden met de instrumenten. "Hierdoor blijf je niet steken in bepaalde patronen en ontwikkel je jezelf."  

Katzenjammer speelt op 22 maart in de Paradiso in Amsterdam.